Košická nemocnica sa pýši najmodernejším prístrojom na liečbu čeľustného kĺbu


Foto: Košická nemocnica sa pýši najmodernejším prístrojom na liečbu čeľustného kĺbu Foto: unlp.sk

Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura v Košiciach nedávno obohatila svoje diagnostické a terapeutické možnosti o modernú technológiu v podobe artroskopie čeľustného (spánkovo-sánkového) kĺbu. Táto pokročilá metóda umožňuje lekárom presnú vizualizáciu vnútorných štruktúr kĺbu prostredníctvom minimálne invazívneho zákroku, čo predstavuje veľký krok vpred v diagnostike a liečbe ochorení tohto kĺbu.

Podľa prednostu Kliniky stomatológie a maxilofaciálnej chirurgie Petra Kizeka nový moderný artroskop, ktorý nemocnica získala začiatkom roka, zvyšuje komfort a bezpečnosť zákrokov a pacientovi umožní rýchlejšie zotavenie sa v porovnaní s tradičnými chirurgickými metódami.


„V súčasnosti máme najmodernejší prístroj na Slovensku. Oproti artroskopom staršej generácie, ktoré slúžili v podstate iba pre diagnostické účely, ponúka omnoho širšie terapeutické možnosti,“ dodáva prednosta. Tiež zdôrazňuje, že artroskopia sa vykonáva v celkovej anestéze a je spojená s krátkou hospitalizáciou. Tieto výkony sú plne hradené zdravotnou poisťovňou.


Zdroj: unlp.sk

Klinika, ktorá sa dlhodobo venuje pacientom s problémami spánkovo-sánkového kĺbu, plánuje v blízkej budúcnosti rozšíriť spektrum svojich služieb aj o totálne náhrady čeľustného kĺbu. Tento krok je reakciou na rastúci počet pacientov trpiacich ochoreniami v tejto oblasti.

Primár kliniky Branislav Borza zdôrazňuje, že problémy s čeľustným kĺbom postihujú značnú časť populácie, prevažne ženy, pričom najčastejšími príčinami sú stres, škrípanie zubov alebo porucha zhryzu. Medzi príznaky, akými sa ochorenie vyznačuje, patrí bolesť ucha, sánky, čeľuste, čela, vlasatej časti hlavy alebo krku, no môže to byť spojené aj s ďalšími zdravotnými ťažkosťami, ako sú napríklad problémy s krčnou chrbticou.

Zdroj: unlp.sk


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu