VIDEO: Spievajúca fontána v centre Košíc sa počas víkendu ukáže v plnej kráse po vyše roku


Foto: VIDEO: Spievajúca fontána v centre Košíc sa počas víkendu ukáže v plnej kráse po vyše roku Foto: Facebook/Košice - Mesto Košice

„Bude krajšia, modernejšia, farebnejšia,” takto znejú slová primátora mesta Košice Jaroslava Polačeka, ktorý informoval o tom, že Spievajúca fontána sa konečne vracia na scénu.

Krátko pred jej slávnostným spustením bude v sobotu 27. apríla otvorená výstava o historických premenách fontány a presne o 19:00 hod. je pre návštevníkov pripravená symfónia pestrofarebnej vodnej šou, ktorú bude hudobne doprevádzať orchester Musica Iuvenalis.

Košická ikona prechádzala obnovou už o februára 2023, odkedy bola pre verejnosť úplne zatvorená. Spočiatku sa hovorilo o konečnom termíne v októbri, práce sa však mierne predĺžili. Podľa spoločnosti Berga, ktorá mala pod palcom jej rekonštrukciu, prišla oprava fontány v poslednej hodine, lebo niektoré jej časti boli v dezolátnom stave a život ohrozujúce. 

Počas takmer ročného obdobia nepretržitých prác ju mohli Košičania započuť aspoň na krátku chvíľu. V novembri totiž prebehla testovacia skúška, ktorá dopadla úspešne a na základe nej doťukli posledné programové záležitosti a uložili fontánu na zimný spánok.



Čakanie sa pravdepodobne oplatilo, lebo po novom bude fontána disponovať stovkami trysiek, svetiel a čerpadiel, ktoré prinesú ohromujúce vodné predstavenie. Novinkou má byť aj mobilná aplikácia, prostredníctvom ktorej si návštevníci môžu zvoliť pesničku na želanie.

Po vzore Plávajúcej fontány v Mestskom parku sa budú môcť na vodnej hmle premietať aj predstavenia priamo z Národného divadla. Digitalizácia tiež prispeje k zníženiu energetických nákladov na jej prevádzku.

Celková hodnota rekonštrukcie sa na začiatku odhadovala na takmer 1,8 milióna eur, pričom štedrým sponzorom bola Nadácia U. S. Steel Košice, ktorá poskytla miliónový príspevok na jej obnovu. Touto premenou sa z košickej Spievajúcej fontány stane druhá digitálna fontána v meste a vôbec tretia na Slovensku, ktorá bude mať titul najväčšej spievajúcej fontány.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu