V Košiciach prebehne sčítanie ľudí bez domova. Ako jediní na Slovensku sa venujú nelegálnym sídlam


Foto: V Košiciach prebehne sčítanie ľudí bez domova. Ako jediní na Slovensku sa venujú nelegálnym sídlam Foto: ilustračné/freepik/jcomp

Košice sa zaradili medzi vybrané európske mestá, kde prebehne koordinované sčítanie ľudí bez domova. Táto aktivita je iniciatívou Európskej platformy boja proti bezdomovectvu (EPOCH). Sčítanie, ktoré je naplánované na október tohto roka, poskytne dôležité údaje potrebné pre efektívnejšie adresovanie pomoci ľuďom žijúcim na ulici.

Projekt nadväzuje na Registračný týždeň rodín v bytovej núdzi, ktorý sa v Košiciach uskutočnil ešte v roku 2021. Vtedy sa mestu podarilo zmonitorovať 310 rodín, z ktorých 37 sa podarilo začleniť do programu Housing first. Tentokrát sa sčítanie zameria aj na jednotlivcov prespávajúcich na ulici.

Košice majú ako jedno z mála miest vypracovanú Koncepciu postupného ukončovania bezdomovectva do roku 2030, keďže sa vzhľadom na 13 nelegálnych osídlení venujú tejto problematike ako jediní na Slovensku.

Lucia Gurbáľová, námestníčka primátora mesta Košice, zdôraznila, že sčítanie ľudí bez domova je dôležitým krokom k ich integrácii späť do spoločnosti a k dôstojnému životu. Získané údaje a skúsenosti by tiež mohli poslúžiť ako základ pre vytvorenie jednotnej metodológie merania bezdomovectva v celej Európskej únii.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu