Skenovaciemu autu v Košiciach dala polícia stopku. Autu na kontrolu parkovania zobrali značky


Foto: Skenovaciemu autu v Košiciach dala polícia stopku. Autu na kontrolu parkovania zobrali značky Foto: Facebook/Mesto Trnava, Mesto Košice

Mesto Košice sa len pred krátkou dobou pochválilo prevratnou novinkou. Na pravidlá parkovania v parkovacích zónach začalo dohliadať skenovacie vozidlo, ktoré len za pár okamihov odhalilo všetky autá, ktoré na parkovacích miestach nemali čo robiť. Tento krok zo strany mesta bol umožnený najmä vďaka preneseniu réžie parkovania v Košiciach do správy mesta.

Ako informoval košický Korzár, už za krátko však čelili prvým problémom. Najnovší technologický výdobytok prišiel o evidenčné značky, no aj o osvedčenie o evidencii vozidla. Ako prezradil primátor Jaroslav Polaček, kuriózna príhoda sa odohrala ešte na jeseň minulého roka.

Štátna polícia si posvietila na mestské vozidlo, ktoré svojimi farbami až príliš pripomínalo vozidlá mestskej polície. Ako primátor uviedol, štátni policajti skenovacie vozidlo zablokovali na Staničnom námestí. Dôvodom malo byť podozrenie práve na prílišnú podobu s vozidlami mestskej polície. Podľa platnej legislatívy však podoba áut s vozidlami štátnych a bezpečnostných zložiek povolená nie je.

Efektívnejšie kontroly parkovania 

Mesto tvrdí, že od zavedenia skenovacieho vozidla do praxe funguje parkovacia politika v Košiciach veľmi dobre. Skenovacie vozidlo totiž dokáže neplatičov odhaliť efektívne a v reálnom čase. Priestupok je následne riešený využitím inštitútu objektívnej zodpovednosti. V individuálnych prípadoch si však na neplatičov posvietia aj hliadky mestskej polície.

Ako nám zástupcovia mesta prezradili, od novembra 2023 evidujú postupné zvyšovanie realizovaných transakcií za parkovacie lístky. Práve tento vývoj by mal pomôcť najmä dopravnej situácii v centre mesta, v ktorom vodiči aj chodci pociťovali preťaženie parkovacích kapacít najsilnejšie. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu