Košickí lekári zachránili život chlapcovi. Zo srdca mu vyoperovali unikátne veľký nádor


Foto: Košickí lekári zachránili život chlapcovi. Zo srdca mu vyoperovali unikátne veľký nádor Foto: ilustračné foto; unsplash.com/@nci

Nádory v srdci sa vyskytujú len zriedkavo, pričom ich rast je pomalší. Kvôli tomu je možné, že pacient si roky neuvedomuje jeho prítomnosť. To bol aj prípad 20-ročného Eliáša Mitru, ktorému nedávno lekári z Košíc vyoperovali zo srdca nečakane veľký nádor.

O nezvyčajnom prípade informoval portál RTVS. „Ťažkosti mi vznikli posledný mesiac pred hospitalizáciou. Nezvládal som väčšiu záťaž, prejavilo sa to hlavne tlakmi na hrudníku. Posledné tri týždne mi začala každé ráno puchnúť tvár, ale stále mi to zmizlo. Známa mi odporučila, nechcela strašiť, ale či to nie je niečo so srdcom,“ uviedol pre televíziu Eliáš Mitra.

Po prvotných vyšetreniach na popradskej pohotovosti ho hneď previezli do Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb (VÚSCH), kde ho operovali. „Nádor bol tak extenzívny, že takmer všetci s takýmto rozsiahlym nádorom sa nedostanú na operačný stôl,“ uviedol prednosta Kliniky srdcovej chirurgie VÚSCH a LF UPJŠ Adrián Kolesár.

Podľa jeho slov nádor vypĺňal prakticky celú pravú komoru, veľkú časť pravej predsiene a veľkú časť pľúcnej tepny. „Bol to nádor úplne raritnej veľkosti, nejakých desať centimetrov. Muselo to rásť minimálne nejakých desať rokov, možno aj viac,“ skonštatoval Mitra.

Pacient by mal byť vyriešený do konca života,“ povedal pre televíziu Kolesár, pričom podotkol, že sa im podarilo odstrániť celý nádor. Vo východoslovenskom kardioústave sa s podobnými prípadmi stretávajú priemerne trikrát do roka, pričom pacienti majú okolo 45 rokov.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu