Očkovacia kampaň proti vírusu HPV na východe stále prebieha. Pre koho je vakcína zadarmo?


Foto: Očkovacia kampaň proti vírusu HPV na východe stále prebieha. Pre koho je vakcína zadarmo? Foto: pentahospitals.sk

V Košiciach prebieha očkovacia kampaň proti ľudskému papilomavírusu (HPV), ktorý je hlavným pôvodcom niektorých druhov rakoviny. Vakcína je dostupná v Očkovacom centre pri Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura na Rastislavovej ulici.

HPV hrá dôležitú úlohu pri vzniku nielen rakoviny krčka maternice u žien, ale aj iných druhov rakovín a ochorení slizníc, či kožných ochorení, a to u mužov aj žien. HPV je infekčný vírus, ktorý sa šíri nie len pohlavným stykom, ale aj kontaktom slizníc. 

Očkovanie bude prebiehať vo viacerých termínoch, a to konkrétne 6. a 20. februára, ako aj 5. a 12. marca. Očkovanie môžu podstúpiť deti aj dospelý.

Ministerstvo zdravotníctva SR na webe upozorňuje, že pre vekovú kategóriu od 12 do 15 rokov, pre ktorú je určená dvojdávková schéma,  je vakcína plne hradená z verejného zdravotného poistenia.


Z medicínskeho hľadiska je optimálne očkovať deti, dievčatá aj chlapcov v čase, kedy je predpoklad, že sa ešte nemohli vírusom infikovať a tiež v čase, kedy je imunitná odpoveď na očkovanie najväčšia… Bezplatné očkovanie detí proti HPV je výrazným krokom v prevencii pred závažnými onkologickými ochoreniami, najmä rakovinou krčka maternice,“ vysvetlila prezidentka Slovenskej spoločnosti primárnej pediatrickej starostlivosti SLS Elena Prokopová.

Na očkovanie sa môžete objednať prostredníctvom e-mailu ockovacie.centrum@unlp.sk. Vakcináciu proti HPV robí aj Nemocnica Penta Hospitals v Michalovciach. Táto možnosť je k dispozícii každý štvrtok v ambulancii cestovnej medicíny, termín sa rezervuje online.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu