Na Gemeri štartujú župné slávnosti. Varešku do ruky zoberie aj župan, vystúpi tiež známa slovenská kapela


Foto: Na Gemeri štartujú župné slávnosti. Varešku do ruky zoberie aj župan, vystúpi tiež známa slovenská kapela Foto: Facebook/Košický samosprávny kraj

Košický samosprávny kraj aj tento rok pripravuje vo svojej réžii festival zábavy, gastronómie a kultúrnych zážitkov pri príležitosti prvého zasadnutia prvej Košickej veľžupy pred sto rokmi.

Veľké oslavy budú trvať niekoľko dní a budú prebiehať v štyroch regiónoch - na Gemeri, Spiši, Zemplíne a v Above. Slávnosti odštartujú už v pondelok 26. apríla v Rožňave a pre miestnych i návštevníkov je pripravený pestrý program.

                                    Pozrite si, ako to vyzeralo pred dvoma rokmi:


Keďže chce župa predstaviť občanom svoje pracovné aktivity, počas celého týždňa budú mať všetky župné inštitúcie otvorené svoje brány

„Workshopy, diskusie, hry a ďalšie aktivity ponúkne Zážitkové centrum Sentinel, Gemerské osvetové stredisko, Gemerská knižnica Pavla Dobšinského a Banícke múzeum v Rožňave. O poriadnu dávku umenia sa postará program Klenoty kraja a pre študentov je pripravený festival duševného zdravia Otvor myseľ Fest,” uvádza župa.

Vrcholom každých osláv bude Župné mestečko. To rožňavské privíta návštevníkov na Námestí baníkov už o 09:00 hod., kde sa bude rozliehať hudba v podaní DJ Marka Mazaga. O 10:00 hod. bude pripravený koncert pre deti Tom a Elo, po ktorom sa na pódiu predstavia detské folklórne súbory. Svoje módne kúsky odhalia svetu študenti Školy umeleckého priemyslu v Košiciach na komentovanej módnej prehliadke

Počas celého dňa bude k dispozícii gastrozóna s tradičnými pochutinami, pričom varešku do ruky chytí aj župan Rastislav Trnka, ktorý pred zrakmi návštevíkov navarí niečo pod zub. Mnohých možno zaujme lokálny street food a stánok s pivným župným špeciálom.


Zdroj: Facebook/Košický samosprávny kraj

Pre najmenších sú pripravené aj tvorivé dielne, maľovanie na tvár, zapletanie copov či skákací hrad.

Popoludnie sa takisto bude niesť v hudobnom duchu. Svoj talent ukážu žiaci košického Konzervatória Jozefa Adamoviča, ktorých o 14:00 hod. vystriedajú dospelé folklórne súbory.

Kto sa rád vrtí do rytmu hudby, pre toho je pripravená o 17:20 hod. Škola tanca a následné tanečné divadlo. O 19:20 hod. začne cirkusové predstavenie Cirkul’art a po ňom sa všetkým prítomným prihovorí predseda KSK.

Budku za celým týždňom dá skupina No Name, ktorá rozospieva azda celé mesto. Na pódiu sa predstaví už o 20:00 hod.

Kto má Rožňavu ďaleko, nemusí zúfať. Počas najbližších týždňov župné dni zavítajú aj do ďalších regiónov - Spiš 29. 4. - 3. 5. 2024, Zemplín 6. - 10. 5. 224, Abov 14. 5. - 17. 5. 2024.


Zdroj: Košický samosprávny kraj



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu