Majk Spirit mieri do Spišskej Novej Vsi! Župné dni štartujú už v pondelok


Foto: Majk Spirit mieri do Spišskej Novej Vsi! Župné dni štartujú už v pondelok
Galéria: 4 fotky
Foto: Facebook/Košický samosprávny kraj/Majk Spirit/Adam Ďurica/úprava redakcie

Festival zábavy, gastronómie a kultúrnych zážitkov sa sťahuje z Gemera na Spiš. Pri príležitosti prvého zasadnutia prvej Košickej veľžupy pred sto rokmi organizuje každoročne Košický samosprávny kraj (KSK) veľké slávnosti pod názvom Župné dni. Tie sa konajú v štyroch regiónoch - Na Gemeri, Spiši, Zemplíne a Above.

Počas uplynulého týždňa ožila oslavami Rožňava, tentokrát je na rade Spišská Nová Ves, v ktorej je pripravený pestrý program pre malých i veľkých, domácich i návštevníkov.

Keďže chce župa predstaviť občanom svoje pracovné aktivity, počas celého týždňa budú mať všetky župné inštitúcie otvorené svoje brány

„Spiš bude počas Župných dní mimoriadne divadelný, o čo sa postarajú hlavne umelci Spišského divadla. Predvedú aj na Slovensku unikátne pouličné divadlo Panoptikum. Okrem toho, práve tu svetu predstavíme maskota kraja,” prezradil predseda KSK Rastislav Trnka.

Začiatok týždňa začnú Spišiaci graffiti workshopom v Spišskom kultúrnom centre a knižnici na Zimnej o 09:00 hod. Bude sa niesť v kreatívnom, rozprávkovom a komiksovom duchu, pričom si študenti základných škôl ale aj široká verejnosť môžu zhotoviť vlastný autoportrét za pomoci sprejov, priadze či fixiek.

Zdroj: ilustračné/Facebook/Dom fotografie

Múzeum Spiša privíta v utorok 30. apríla počas dňa otvorených dverí všetkých zvedavcov. K dispozícii bude niekoľko ateliérov, kde budú pripravené rôzne tvorivé dielne a vedomostné kvízy. O 10:00 a 14:00 hod. vás prevedie mestom historik.

Zaujímavé komentované výstavy ponúkne Galéria umelcov Spiša vo štvrtok 2. apríla. Vstupy budú zadarmo, a tak to treba zaručene využiť.

Slávnosti vyvrcholia v piatok 3. mája Župným mestečkom, ktoré sa usídli na Radničnom námestí, kde bude už od 09:00 hod. hrať DJ Marko Mazag. Počas celého dňa budú pre deti na dosah vodíkové autíčka, skákací hrad, maľovanie na tvár, mobilné planetárium či mnoho tvorivých dielní. Námestie budú zdobiť živé sochy či remeselníci a zaručene si mnohí odnesú úlovok z burzy oblečenia.


Dospelí by nemali obísť stánok, kde by absolvovali zdravotnú prehliadku a ak bude úspešná, môžu ju zakončiť ochutnávkou špišských špecialít a unikátneho piva s názvom Župný špeciál.

O 10:00 hod. je na programe koncert pre deti a hneď potom na pódiu vystúpi detský Folklórny súbor Šafolka. Svoj talent ukážu počas dňa aj košickí žiaci z Konzervatória Timonova a Konzervatória Jozefa Adamoviča.

Na pravé poludie navštívi gastro zónu aj samotný župan, ktorí chytí do ruky varešku a pomôže s prípravou tradičného jedla regiónu.

O 14:00 hod. sa pod pódiom uskutoční komentovaná módna prehliadka, na ktorej predvedú svoje kúsky žiaci zo Školy umeleckého priemyslu v Košiciach.

Veľkým prekvapením tohto dňa bude vystúpenia rapera Majka Spirita, ktorý ovládne námestie o 16:30 hod. Potom sa opäť na rad dostane predstavenie pouličného divadla Panoptikum, ktoré predvedie magické kostýmy a rozprávkové scénické prostredie doplnené o úchvatnú hudbu, pohyb a tanec.

Krátko po 19:30 hod. sa Spišiakom prihovorí predseda KSK, ktorí pred zrakmi všetkých predstaví maskota kraja. Päťdňové slávnosti ukončí jedinečný koncert Adama Ďuricu.

Kto nestihol Rožňavu a Spišskú Novú Ves má ďaleko, nemusí zúfať. Počas najbližších týždňov župné dni zavítajú aj do ďalších regiónov - Zemplín 6. - 10. 5. 224, Abov 14. 5. - 17. 5. 2024.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu