FOTO: Vo štvrtok sa opäť protestovalo, v Košiciach prišlo približne 5-tisíc ľudí


FOTO: Vo štvrtok sa opäť protestovalo, v Košiciach prišlo približne 5-tisíc ľudí
Galéria: 9 fotiek
Foto: nitrak.sk

Vo štvrtok 18. januára prebehlo na Slovensku už štvrté kolo protivládnych protestov. Demonštrácie organizujú niektoré opozičné strany a občianska spoločnosť. V druhom najväčšom slovenskom meste prišlo vyjadriť svoj názor približne 5-tisíc ľudí. 

V Košiciach sa protestujúci stretli o 18:00 hod. na Dolnej bráne v centre mesta. V príhovoroch zaznela prísna kritika štýlu vládnutia aktuálnej koalície. K najviac skloňovaným témam, ako je rušenie Úradu špeciálnej prokuratúry, či nižšie trestné sadzby za ekonomické zločiny, pribudli aktuálne kauzy týkajúce sa podpredsedu parlamentu Andreja Danka a ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej. 

Niektorí z účastníkov sa vyzbrojili originálnymi transparentmi, pričom nechýbalo zobrazenie semafora ako narážka na Dankovu autonehodu, okolo ktorej panuje mnoho nejasností. Našli sa aj nápisy v znení „ministerstvo nekultúry“ či “monsterka kultúry”. Jeden transparent si postačil so stručným „Fuj“. 


Na pódiu rečnil docent na Fakulte umení Technickej univerzity Košice Radovan Čerevka či generálny manažér SaS Ladislav Kuna. Košičanka a poslankyňa parlamentu za PS Darina Luščíková vyhlásila, že ak by ľudia nechodili na námestia oni nebojovali v parlamente, špeciálna prokuratúra by už bola zrušená. Tento termín bol naozaj pôvodne navrhovaný. 

Okrem Košíc sa demonštranti zišli v 23 slovenských mestách, v niektorých menších mestách sa organizácie ujala miestna občianska spoločnosť. Účasť v Bratislave bola podľa odhadov okolo 26-tisíc ľudí. 





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu