Ekologické škôlky, infraštruktúra pre elektromobily či zelenšie mesto. Košice sa uchádzajú o 2,5 milióna z eurofondov


Foto: Ekologické škôlky, infraštruktúra pre elektromobily či zelenšie mesto. Košice sa uchádzajú o 2,5 milióna z eurofondov Foto: ilustarčné/Facebook/Košice - Mesto Košice

Košice sa aktívne uchádzajú o podporu z eurofondov, pričom cieľom je získať financie vo výške približne 2,5 milióna eur na realizáciu viacerých významných projektov. Na nedávnom zasadnutí mestského zastupiteľstva poslanci odobrili štyri návrhy projektov.

Škôlky sa zazelenajú

Medzi schválené projekty patria ekologické úpravy troch materských škôl za účelom zníženia energetickej náročnosti vybraných budov. 

Podľa plánov by tak mohla škôlka na Kalinovskej prejsť komplexnou energetickou úpravou vrátane zateplenia, výmeny výplne okien a dverí, pribudnúť by mohlo LED osvetlenie, hydraulické vyregulovanie vykurovacieho systému a termostatizácia či vegetačná strecha. Táto investícia predstavuje približne 1,4 milióna.

Taktiež sú v pláne vodozádržné opatrenia na strechách ďalších dvoch materských škôl - na Bernolákovej a Povstania českého ľudu, ktoré dokopy predstavujú vyše 160-tisíc eur.

Moderná knižnica

Pobočka Knižnice pre mládež mesta Košice na Humenskej ulici by sa tiež mohla dočkať rozsiahlej rekonštrukcie. Predpokladané náklady sú 650-tisíc eur, pričom projekt zahŕňa kompletnú debarierizáciu budovy, výmenu interiérového vybavenia a zavedenie moderných technológií pre zlepšenie služieb vrátane zariadenia na čistenie vzduchu či merania teploty tváre.


Nabíjačky pre elektormobily

Ďalší z projektov sa zameriava na rozvoj infraštruktúry pre elektrické vozidlá v Košiciach. Plán zahŕňa inštaláciu 20 nabíjacích staníc na strategických miestach mesta, čím sa podporí prechod na ekologickejšiu formu dopravy. Z eurofondov by tak mohlo do projektu pritiecť až 72-tisíc eur, zvyšných viac ako 90-tisíc by spolufinancovalo mesto.

Kde by pribudli nové nabíjačky?

  • Staré Mesto - ulica Svätopluková a Československej armády.
  • Sever - ulica Lomnická, Lomonosovova, Jantárová (pri hlavnej ceste).
  • Nad jazerom - ulica Talinská.
  • Terasa - ulica Kežmarská, Idanská.
  • KVP - zastávka mestskej hromadnej dopravy pri Poliklinike KVP, respektíve Drábova.
  • Sídlisko Ťahanovce - ulica Pekinská, Čínska.


Nový mestský park?

Zaujímavým krokom k zelenšiemu mestu by mohlo byť zriadenie mestského parku biodiverzity. Celkové náklady by sa na strane mesta mohli vyšplhať až na 150-tisíc eur, z eurofondov by išlo o dotáciu 120-tisíc eur. 

„Finančné prostriedky z projektu budú použité na financovanie personálnych výdavkov existujúcich úväzkov zamestnancov, ktorí budú pracovať na projekte a obstaranie podkladov na zriadenie parku,” uviedlo mesto.

S realizáciou projektov by chcelo mesto začať už v nasledujúcom roku.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu