Košické kúpalísko Triton chátra už roky. Zachrániť by ho mohla len miliónová investícia


Foto: Košické kúpalísko Triton chátra už roky. Zachrániť by ho mohla len miliónová investícia Foto: Facebook/ S. D.

Legendárne košické kúpalisko Triton už roky chátra. Téma jeho rekonštrukcie sa otvárala už počas leta 2022, kedy sa mnohí občania pýtali, aký je osud v minulosti obľúbeného rekreačného zariadenia. Problém chátrajúceho areálu pretrváva už od roku 2018, celú situáciu totiž komplikujú nevysporiadané pozemky. Téma sa však znova a po rokoch je na pretrase aj na košickom magistráte.

Mesto hľadá riešenia, dnes to však vyzerá tak, že cesta za znovuobnovením obľúbeného rezortu bude na dlhé trate. Celú situáciu komplikujú neúnosné zdroje, ktoré by boli potrebné na jeho obnovenie. „Po predchádzajúcich prevádzkovateľoch sme zdedili na Tritone obrovský investičný dlh a nevysporiadané pozemky o výmere takmer 8100 m2, o ktoré sa mesto dlhé roky súdi. Ak by sme chceli komplexne zrekonštruovať kúpalisko a vykúpiť niektoré pozemky, investícia by dosiahla minimálne 7 miliónov eur do areálu, ktorý by fungoval dva mesiace v roku,” uviedol magistrát.

Ako doplnilo vedenie mestskej časti Košice-Juh „predmetné pozemky, na ktorých sa nachádza areál bývalého kúpaliska Triton sú bohužiaľ majetkovo nevysporiadané a teda v súčasnosti je mesto Košice účastníkom viacerých súdnych konaní s vlastníkmi pozemkov, ktorí požadujú od mesta finančnú náhradu z dôvodu existencie areálu kúpaliska na ich pozemkoch“.


Pokiaľ by výdavky rozmenili na drobné, len náklady na majetkové vysporiadanie by mesto stáli zhruba 2 milióny eur. V prípade, ak by bol prvý krok úspešný, mesto by muselo pristúpiť k celkovej renovácii areálu, ktorej cena sa dnes odhaduje na 4,2 milióna eur.

„Mestská časť ani mesto Košice v súčasnosti nedisponujú takýmito finančnými prostriedkami. Preto dúfame, že sa v budúcnosti nájdu externé zdroje, prípadne vhodný investor, ktorý by dokázal predmetné kúpalisko zrekonštruovať tak, aby znovu slúžilo pre všetkých Košičanov,“ napísali na sociálnej sieti Mestká časť Košice-Juh.

Mesto sa rozhodlo pozornosť presmerovať iným smerom

Ako mesto doplnilo, peniaze vedia využiť lepším a efektívnejším spôsobom. „V lete minulého roka sme začali s výstavbou Národné olympijské centrum plaveckých športov Košice, kde sme polovicu financií získali z externých zdrojov,“ uviedli. Dodali, že po dokončení nového areálu by tak mohli byť priestory využívané ako profesionálmi, tak aj verejnosťou. 

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu