FOTO: Prezidentka na rozlúčke s Košičanmi. Ďakujem, že ste sa naučili po rusínsky, odkázal 6-ročný Adamko


FOTO: Prezidentka na rozlúčke s Košičanmi. Ďakujem, že ste sa naučili po rusínsky, odkázal 6-ročný Adamko
Galéria: 44 fotiek
Foto: Facebook/Zuzana Čaputová

Zuzana Čaputová už čoskoro odovzdá prezidentský úrad svojmu novozvolenému nástupcovi Petrovi Pellegrinimu. Predtým však potrebuje absolvovať niekoľko rozlúčkových ciest, či už v zahraničí alebo vo svojej rodnej krajine.

Jednou z nich bola aj tohtotýždňová návšteva prezidentky na východnom Slovensku. Práve v Košiciach v Starom Meste má totiž prezidentský úrad svoje vysunuté pracovisko. Počas svojho posledného úradovania absolvovala niekoľko strenutí naprieč celým východom.

Pracovnú cestu začala v utorok 23. apríla stretnutím s primátorom mesta Košice Jaroslavom Polačekom, ktorý ju privátal s kyticou a v doprovode svojej mamy a tiež so starostom mestskej časti Staré Mesto Igorom Petrovčíkom. Pred vstupom do kancelárie ju tiež čakali desiatky jej podporovateľov, ktorí jej adresovali slová vďaky za jej odvedenú prácu.

Galéria: 44 fotiek

S osobnosťami z východného Slovenska diskutovsala v Kulturparku, pričom sa im nezabudla poďakovať za všetko dobré a užitočné, čo robia pre svoje komunity. Prezidentke sa prihovorila aj Zlatica Kušnírová, ktorá jej adresovala úprimné slová vďaky za to, že vždy stála na tej správnej strane.

„Milá pani prezidentka, som vďačný, že ste sa naučili po rusínsky, až na Vaše pozdravy. Veľmi som sa s Vami chcel stretnúť, ale viem, že to dnes nejde. Oddýchnite si a držím Vam palce. Dúfam, že ešte budete prezidentka,” prečítala odkaz svojho šesťročného syna Adamka účastníčka diskusie.

Ešte predtým si však Čaputová vypočula inšpiratívne príbehy a ambície dievčat a mladých žien zo združení Hemika, Ženský algoritmus či Cesta von, ktoré utvrdila v tom, že ženy majú svoje oprávnené miesto vo verejnom priestore.


Jej kroky viedli aj do košickej firmy Telegrafia, ktorá vyváža do sveta systémy včasného avrovania využívané pri civilnej ochrane občanov. Zemestnancom poďakovala za ich prácu a povzbudila ich v jej pokračovaní.

Počas týždňa sa stretla aj s košickými študentmi. Začala na Gymnáziu na Poštovej ulici a v závere týždňa to ukončila diskusiou o demokracii a slobode médií na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Pri východe zo školy ju potleskom pozdravili aj gymnazisti zo Šrobárovej.


Svoju šnúru stretnutí ukončila v piatok v spoločnosti exprezidenta Rudolfa Schustera, s ktorým spoločne diskutovali o minulosti aj budúcnosti krajiny. Ako Schuster sám uviedol, našli aj možné riešenia na viaceré košické problémy.

„Na východnom Slovensku vždy pookrejjem ľudia a atmosféra, ktorú vytvárajú, je unikátna a pre mňa veľmi vzácna. V rôznych prostrediach a na rôznych miestach stretávam nesmierne šikovných talentovaných a odhodlaných ľudí, ktorí robia našu spoločnosť lepšou. Veľmi rada sa sem budem rada vracať aj po škončení svojho mandátu,” povedala prezdientka.

Jedinečným zážitkom pre Košičanov bola aj výmena čestnej stráže. Tú mohli naživo vidieť každú hodinu od 08:00 do 18:00 hod. Pred prezdientskou kanceláriou.

Okrem Košíc tiež zavítala aj do Prešovského kraja. Viac o jej návšteve sa dočítate na tomto odkaze.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu