Investičný mág z Košíc ide na slobodu. Ľudí obral o milióny, prepustil ho Najvyšší súd


Foto: Investičný mág z Košíc ide na slobodu. Ľudí obral o milióny, prepustil ho Najvyšší súd Foto: Facebook/ Zizzygroup

Nechválne známy samozvaný „investičný mág“ poputuje na slobodu. Najvyšší súd vyhovel vo veci prepustenia z väzby v prípade Petra Béreša z Košíc, ktorý investorov presvedčil o svojej matematickej genialite. Tá mala slúžiť ako prostriedok pre astronomické zárobky na burzách, opak bol však pravdou.

Béreš bol hlavnou postavou pyramídových spoločností Axe Capital a Zizzy SE. Investorom mal prostredníctvom automatizovaného obchodovania s rôznymi komoditami či kryptomenami podľa vlastných špeciálnych stratégií - vďaka svojej matematickej genialite - zarábať horibilné výnosy až do výšky 300 percent z vložených peňazí, píšu Aktuality.

Béreša si ešte v minulom roku podala Národná kriminálna agentúra (NAKA), ktorá ho pri razii zadržala. Súd už za krátko rozhodol o jeho väzbe. Na rováši má zločin podvodu spáchaný formou spolupáchateľstva a zločin legalizácie výnosov z trestnej činnosti, tiež formou spolupáchateľstva. Dnes však pocítil slobodu.

„Najvyšší súd na neverejnom zasadnutí 10. apríla 2024 v trestnej veci obvineného P. B. a spol. pre pokračovací obzvlášť závažný zločin legalizácie výnosu z trestnej činnosti prejednal sťažnosť obvineného proti uzneseniu sudcu pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku z 27. marca 2024 a rozhodol tak, že zrušil napadnuté uznesenie sudcu pre prípravné konanie. Senát návrhu prokurátora z 12. marca 2024 na predĺženie lehoty väzby o ďalších sedem mesiacov nevyhovel,” hovorí Alexandra Važanová, hovorkyňa súdu.

Dôvodom jeho trestu mali byť čierne praktiky v rámci spoločnosti Axe Capital Group SE. Prostredníctvom firmy vylákal od stoviek ľudí peniaze. Svojim investorom sľuboval výnosy až vo výške 300 percent. Už v druhej polovici roka 2022 však nemali prístup ani k výnosom, ani k vloženým investíciám. Spolu ide o desiatky miliónov, ktoré zmizli nevedno kam.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu