V Markušovciach vznikla najmodernejšia výstava na Slovensku. Rekonštrukcia kúrie stála milióny


Foto: V Markušovciach vznikla najmodernejšia výstava na Slovensku. Rekonštrukcia kúrie stála milióny

Košická župa informovala o úspešnom ukončení rekonštrukcie šľachtickej kúrie (kaštieľa, poznámka redakcie) v Markušovciach. V jej priestoroch pribudla technologicky najmodernejšia expozícia svojho druhu na Slovensku s názvom „Príbeh predkov“. Nové priestory by mali byť verejnosti prístupné už v tejto sezóne.

Múzeum Spiša v Spišskej Novej Vsi úspešne ukončilo projekt Kúria Zuzana - zážitok v múzeu. Ide o jednu z najväčších rekonštrukcií kultúrnej pamiatky Košického samosprávneho kraja,“ informovala župa. Verejnosť sa do technologicky modernizovaných priestorov bude môcť pozrieť už 16. júna.

Projekt obnovy jedinečného kaštieľa odštartoval ešte v roku 2021, k rekonštrukcii sa však pristúpilo až na jeseň 2022. „Cieľom projektu bolo nielen zachrániť a rekonštruovať pamiatku, ale v jedinečných priestoroch priniesť pre návštevníkov nový pohľad na múzeum, ktorý by využitím moderných technológií poskytol ,zážitok v múzeu’ a prilákal by všetky vekové kategórie návštevníkov, na ktorých sa všetci tešíme. Či sa nám to podarilo ukáže už letná sezóna 2024, pre ktorú Múzeum Spiša pripravilo množstvo aktivít,“ hovorí Zuzana Krempaská, riaditeľka Múzea Spiš.


Zdroj: markusovce.sk

Rekonštrukcia za milióny priniesla svoje ovocie

Celkové náklady na rekonštrukciu kúrie sa podľa múzea vyšplhali na 3,8 milióna eur. „Z Grantov EHP 2014 – 2021 a štátneho rozpočtu Slovenskej republiky získalo viac ako 1 milión eur, táto suma bola dodatočne navýšená z Nórskeho finančného mechanizmu a dosiahla celkovú sumu takmer 1,2 milióna eur. Projekt by nebolo možné realizovať bez výraznej finančnej podpory zriaďovateľa, ktorým je Košický samosprávny kraj a ktorý poskytol Múzeu Spiša v Spišskej Novej Vsi zo svojho rozpočtu vyše 2,6 milióna eur,“ vysvetlilo vedenie múzea.

Zdroj: Google Maps


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu