FOTO: Detská železnica v Košiciach opäť víta návštevníkov. Odviezť sa môžete historickou lokomotívou


FOTO: Detská železnica v Košiciach opäť víta návštevníkov. Odviezť sa môžete historickou lokomotívou
Galéria: 5 fotiek
Foto: kosice.sk

Už dnes 27. apríla začínajú oslavy Dňa mesta Košice a s nimi bude oslavovať aj jediná zachovaná detská železnica na území bývalého Česko-Slovenska. Počas tohto víkendu sa návštevníci môžu tešiť na križovanie vlakov, čo prinesie častejšie odchody zo stanice Čermeľ.

Počas dnešného dňa naplánovali deväť odchodov vlakov, o týchto časoch: 9:50, 10:45, 11:20, 12:15, 12:50, 13:45, 14:20 hod. Ak sa poponáhľate, je možné, že stihnete ešte jazdu historickým vlakom o 15:15 hod. alebo o 16:00 hod.

Tento víkend bude zároveň výnimočný tým, že na koľajnice sa po dlhých rokoch postaví najstaršia parná lokomotíva Katka z roku 1884. Tá si prešla dlhou a náročnou opravou, čo znamená, že pôjde o jej premiérové jazdy, ako informuje mesto na svojej stránke.

„Je to pravdepodobne najstarší prevádzkovaný parný, úzkorozchodný rušeň v Európe. Pôvodne ho vyrobili vo firma Hagans v nemeckom Erfurte,“ povedal technický riaditeľ detskej železnice Peter Kočiško. Dodal, že renovácia vozidla prebehla z prostriedkov Európskej únie.


Organizátori zároveň pripravili aj nadväznú kyvadlovú dopravu historickým retrobusom Škoda 706 RTO medzi zástavkami Havlíčkova a Čermeľ. Zajtra 28. apríla bude detská železnica premávať podľa riadneho cestovného poriadku.

Unikát na východe Slovenska

Detská železnica odviezla prvých cestujúcich v roku 1955, a počas svojej existencie bola pre zlý technický stav uzatvorená iba raz v roku 1973. Od roku 2012 ju prevádzkujú nadšenci za finančnej pomoci mesta Košice a sponzorov.

„Štátne železnice nemali na jej chod kapacity, ani financie. Sme veľmi radi, že za asistencie stoviek nadšencov, pomoci mesta Košice a ďalších podporovateľov a sponzorov sa nám železničku podarilo nielen zachrániť pred jej zánikom, ale po rokoch tvrdej práce a úskalí ju doviesť aj do pozície jednej z najobľúbenejších atrakcií nášho mesta,” uviedol šéf OZ Detská železnica Košice Ľubomír Lehotský.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu