VIDEO: Kto dostane nový opatrovateľský príspevok? Žiadosť môžete posielať už od marca


Foto: VIDEO: Kto dostane nový opatrovateľský príspevok? Žiadosť môžete posielať už od marca Foto: Facebook/Erik Tomáš

Minister práce a sociálnych vecí Erik Tomáš prichádza s novým projektom domácej opatrovateľskej služby. Uviedol, že až 93 % ľudí si na základe prieskumu v prípade výrazného zhoršenia zdravotného stavu želá domáce opatrovanie.

Dvojročný projekt s rozpočtom takmer 91,2 milióna eur je financovaný z eurofondov a podľa ministra je príkladom ako efektívne využívať eurofondy. O príspevky môžu žiadať mestá, obce, charitatívne organizácie alebo mimovládne organizácie, ktoré majú registráciu na poskytovanie opatrovateľskej služby.

Štátny tajomník rezortu práce Branislav Ondruš podotkol, že do tohto projektu sa môžu zapojiť aj subjekty, ktoré doteraz opatrovateľskú službu neposkytovali. Vďaka tomu sa rozšíria rady opatrovateľov a opatrovateliek.


Kedy treba podať žiadosť?

Žiadatelia môžu poberať príspevky 24 mesiacov od prvého januára. Hoci je možné podať žiadosť až od 4. marca, príspevky budú vyplatené aj spätne. Spôsob financovania je teda nastavený na úvodnú jednorazovú platbu a mesačné platby. „Garantujeme, že príspevok na opatrovanie bude každý rok vo výške čistej minimálnej mzdy,“ zdôraznil minister Tomáš.


Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Božik povedal, že samosprávy nemajú dostatok prostriedkov, aby túto služby financovali. „Je to dobrá správa pre obce a mestá. Momentálne platia službu domáceho opatrovania z vlastných zdrojov. Až 6 000 zamestnancov bude vďaka tomuto projektu refundovaných vo výške minimálnej mzdy,“ uviedol Božik.

„Menšie obce neboli v stave generovať zdroje, aby financovali takéto služby. Problémom je aj nájsť ľudí, ktorí takúto službu budú poskytovať a ktorí zatiaľ stále budú odmeňovaní horšie ako v Rakúsku či v Nemecku. Sociálny systém na Slovensku nevytvára priestor na to, aby si senior vedel zaplatiť opatrovateľa v takej výške ako v týchto spomínaných krajinách,“ dodal Božik.


Takisto bude fungovať spätná refundácia. Formou jednorazovej kompletnej platby sa prispeje dokopy 129 subjektom v celkovej výške takmer 1,5 milióna eur za obdobie júl až december 2023. Táto pomoc sa bude týka subjektov, ktoré podali vlani žiadosti a z rôznych príčin im nebolo vyhovené.

Projekt je nastavený na 24 mesiacov z toho dôvodu, že k 1. januáru 2026 musí byť spustená kompletná reforma v sociálnych službách v zmysle Plánu obnovy. „Jej princípom bude, že samotný odkázaný človek bude dostávať jeden príspevok. Sám rozhodne, na čo ho použije, či na opatrovanie v domácom prostredí alebo v zariadení sociálnych služieb,“ dodal Erik Tomáš.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu