Striedajúci sa mráz a oteplenie poškodili stromy v košických lesoch. Pozor na samovoľný pád konárov


Foto: Striedajúci sa mráz a oteplenie poškodili stromy v košických lesoch. Pozor na samovoľný pád konárov Foto: Facebook/Mestské lesy Košice a.s.

V Košiciach začali s odstraňovaním vyvrátených stromov v mestských lesoch. Príčinou samovoľného zlomu a pádu konárov či celých stromov má byť podľa košickej samosprávy výskyt námrazy, silného vetra a následné oteplenie sprevádzané ďaždami.

Poveternostné podmienky spôsobili okrem škôd v lesných porastoch aj sťaženú priechodnosť niektorých lesných ciest a chodníkov. Spomedzi najviac využívaných lokalít má ísť predovšetkým o časti Bankov, Jahodná, Furča a Čermeľská dolina.

„Košickí lesníci sa v najbližšom období budú venovať odstraňovaniu týchto prekážok. Uprednostia cesty a chodníky, ktoré verejnosť využíva najviac, a to v lokalitách ako Čermeľská dolina, Bankov, Jahodná, lesopark v MČ Dargovských hrdinov a ďalšie,“ spresňuje mesto na sociálnej sieti. 


S ohľadom na trvajúce zvýšené riziko polomov a ich nepredvídateľnosť, prosia Mestské lesy Košice návštevníkov, aby v tomto čase dbali na zvýšenú opatrnosť a bezpečnosť.

„Radšej sa vyhnite vychádzkam do lesov počas silného vetra, nezdržiavajte sa na miestach vývratov a prehnutých konárov stromov,  rešpektujte pokyny lesníckeho personálu a nevstupujte do miest, kde sa vykonávajú práce a pohybuje lesná technika,“ dodali pracovníci mestských lesov.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu