Košická župa oslávi 100. výročie. Obyvateľov Zemplína čaká veľkolepá päťdňová oslava


Foto: Košická župa oslávi 100. výročie. Obyvateľov Zemplína čaká veľkolepá päťdňová oslava Foto: Facebook/Košický samosprávny kraj

Pred 100 rokmi sa uskutočnilo prvé zasadnutie Košickej župy. V rámci daného jubilea Košický samosprávny kraj chystá vo všetkých svojich regiónoch veľkolepú oslavu v podobe päťdňového festivalu Župné dni v oblastiach Gemera, Spiša a Zemplína. Práve na Zemplíne v najbližších dňoch jeho aktivitami ožijú okresné mestá Michalovce a Trebišov.

Župa chce obyvateľom východného Slovenska prostredníctvom rozličných aktivít ukázať, o čo sa kraj stará a čo je v jeho kompetencii. Spoločnosť tak bude môcť od 6. do 10. mája nahliadnuť do zákulisia župných inštitúcií. Vyvrcholením celotýždňového programu bude Župné mestečko, ktoré sa uskutoční v piatok 10. mája od 9:00 do 21:00 hod. na Námestí osloboditeľov v Michalovciach.

„Každý zo štyroch regiónov je výnimočný. A doposiaľ sme v každom ukázali jeho obyvateľom aj návštevníkom niečo špeciálne. Na Zemplíne uvedieme na svetlo sveta originálnu a svojho druhu veľmi ojedinelú kuchársku knihu. V STO CHUTÍ KRAJA dostali svoje čestné miesto recepty našich predkov, ktoré si východniari z celého kraja nenechali iba pre seba, ale poslali nám ich a podelili sa o ne aj s ďalšími generáciami,“ približuje predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

„Podľa presného postupu, často aj so zaujímavosťou z miestnej kuchyne ich navarili stredoškoláci zo župných stredných škôl zameraných na gastronómiu. Tradičné jedlá dostali nový šmrnc vďaka tipom od šéfkuchára a rodáka z Medzeva - Gaba Kocáka. Počas Župného mestečka zas dostane sólo typické zemplínske jedlo - holúbky, ktoré opäť navaríme pred zrakmi východniarov,“ dodal.

Počas spomínaného týždňa plného zábavy sa všetkým návštevníkom odporúča navštíviť Krajskú hvezdáreň a Zemplínske kultúrne centrum v Michalovciach. V daných dňoch sa v rámci nich chystá veľkolepý program v podobe pozorovania Slnka. Chýbať nebude ani predstavenie zaujímavých „astrohračiek“ spolu s umeleckými aktivitami a tvorivými dielňami.


Bohatý program si prichystalo aj Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove. Záujemcovia sa budú môcť zúčastniť komentovaných prehliadok. Ich vstup bude bezplatný.

Zemplínska knižnica v Trebišove predstaví výstavu bábok, divadelné predstavenie či retro hry. V Zemplínskej knižnici Gorazda Zvonického v Michalovciach bude prebiehať zážitkové čítanie či vyrábanie 3D modelov. Rovnako, ako v každom regióne, chýbať nebude ani Otvor myseľ Fest, ktorý sa zameriava na duševné zdravie stredoškolákov.

Na Námestí osloboditeľov v Michalovciach si budete môcť v piatok 10. mája pozrieť vodíkové autíčka, ukážku remesiel, živé sochy či benefičnú burzu oblečenia. Okrem toho program zahŕňa aj predstavenie cyklodestinácií či zdravotnú prehliadku od župných stredoškolákov.

Na slovíčko sa zastavia aj uznávaní Andrássyovci. Návštevníci sa budú môcť previezť veteránskym vláčikom. Zakúpiť si budú môcť ručne vyrábané ekoprodukty. Čerešničkou programu bude ochutnávka tradičných zemplínskych špecialít, ktorých súčasťou bude aj unikátne pivo s názvom Župný špeciál.

Hudobný sprievod bude tvoriť zoskupenie Peter Bič Projekt a raper Majk Spirit. Kultúrnu zložku programu budú dotvárať folklórne vystúpenia spolu s módnou prehliadkou a konzervatoristami.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu