Košice budú mať nový územný plán. Pripomienkovať ho môže aj verejnosť


Foto: Košice budú mať nový územný plán. Pripomienkovať ho môže aj verejnosť Foto: Facebook/Košice - Mesto Košice

Obyvateľov Košíc čaká zmena v územnom pláne mesta. Zamerať sa má na riešenie nedostatkov súčasných územnoplánovacích podkladov. Zároveň má pripraviť mesto na ďalšie výzvy a rozvoj. Informuje o tom mesto Košice na svojej oficiálnej webovej stránke.

Súčasný územný plán bol vytvorený pred polstoročím. Išlo o odpoveď na rastúcu industrializáciu a výstavbu nových sídlisk. Avšak zmeny a dodatky, ktoré sa k nemu časom pridali, prestali zodpovedať novým výzvam. Po desaťročnej príprave svetlo svetla uzrie jeho nový návrh, ktorý má zapracovať vzniknuté nedostatky.

V spolupráci s odborníkmi ho zostavil kolektív Útvaru hlavného architekta mesta Košice. V praxi ide o výsledok pripomienok odbornej i laickej verejnosti. Obyvatelia si ho budú môcť pozrieť online, konkrétne v geograficko-informačnom systéme mesta - GISPLAN mesta Košice.

Verejnosť sa tak dozvie informácie napríklad o funkcii a výške budov či miere zastavanosti. Pripomienkovať ho bude môcť od 30. mája do 30. septembra prostredníctvom elektronického formulára. Zverejnený bude v uvedenom časovom období na komunikačných kanáloch mesta a Útvaru hlavného architekta. Pripomienky bude možné zaslať aj poštou na adresu magistrátu.


Podľa primátora Košíc Jaroslava Polačeka ide o jedno z mála slovenských miest, ktoré bude mať interaktívny územný plán v digitálnej podobe. „Našou najdôležitejšou úlohou je rozvoj mesta. Územný plán plní v dosahovaní tohto cieľa dôležitú funkciu. Pomáha riešiť bytovú otázku, prináša víziu budovania nových mestských častí a lokalít, ktoré by mali ponúkať nové pracovné a podnikateľské príležitosti,“ priblížil Polaček.

Jeho návrh bude od 30. mája do 30. septembra prezentovaný na dvoch miestach. Jedným z nich bude Hlavná ulica v priestore za sochou Immaculaty, kde sa priblíži jeho hlavná podstata. Vo vestibule magistrátu na Triede SNP 48 bude k dispozícii jeho tlačená verzia v skutočnej veľkosti 1:10 000. Jej súčasťou budú aj krátke vysvetlivky.

Zároveň Útvar hlavného architekta pripravil viacero sprievodných podujatí. Zahŕňajú prechádzky s hlavným architektom Petrom Kroppom, sériu diskusií pod názvom Čaj o piatej, prehliadky pre školy či okrúhle stoly s odborníkmi. Diskusie o návrhu územného plánu bude vysielať mestská televízia TelKE.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu