FOTO: Modelová bio farma či jedinečné pozorovanie vtáctva. Projekty z Košického kraja získali prestížne ocenenie


FOTO: Modelová bio farma či jedinečné pozorovanie vtáctva. Projekty z Košického kraja získali prestížne ocenenie
Galéria: 9 fotiek
Foto: Košický samosprávny kraj

Počas Dňa Zeme sa na Slovensku odovzdávalo prestížne enviro ocenenie Atlas, ktoré spoznalo aj svojich víťazov. Ide o iniciatívu, ktorej poslaním je chrániť prírodu a presadzovať princípy trvalej udržateľnosti.

Verejné uznanie za mimoriadne výsledky získalo spolu šesť projektov, medzi ktorými mali významné zastúpenie aj dva z Košického kraja. Konkrétne ide o projekt obnovy biotopov na lúke Ostrovik a projekt modelovej školskej farmy.

Pozorovanie vtáctva

SOS BirdLife Slovensko zvíťazilo v kategórii Ochrana prírody Slovenska za svoj prístup k obnove biotopov na lúke Ostrovik v blízkosti Senianskych rybníkov. Ich práca zahŕňa obnovu mokradí a pasienkov, čím sa podarilo zlepšiť životné podmienky pre vzácne vtáčie druhy, ktoré sa v našich končinách už inak nevyskytujú.

„Veľmi dôležití sú však pre nás aj samotní ľudia. Práve preto sme tu vybudovali náučný chodník, pozorovacie veže, organizujeme podujatia. Snažíme sa dostať ľudí von do prírody, aby mali možnosť navnímať Vtáčí raj a aby sme tak mohli získať širokú podporu pre naše myšlienky a ochranu prírody,“ riaditeľ organizácie BirdLife Slovensko Matej Repel.


V rámci projektu sa zrekonštruoval objekt Avescentra Senné, čím vzniklo nové zázemie pre ochranárov, ale aj významné infocentrum. V ňom si môžu turisti zapožičať ďalekohľad a pustiť sa do bádania v okolí rybníkov. Záujemcovia o ochranu vtáctva a prírody, predovšetkým z odbornej komunity, sa v ňom môžu ubytovať, aby mali tak hneď po ruke všetko, čo potrebujú na svoju prácu. Priamo v Avescentre je k dispozícii aj požičovňa elektrobicyklov.

Prax ruka v ruke so štúdiom

V kategórii Zelené podnikanie bola ocenená Stredná odborná škola agrotechnických a gastronomických služieb v Pribeníku v trebišovskom okrese za vytvorenie modelovej bio farmy. Projekt, ktorý využíva systém agrokruh - teda rozdelenia plochy pôdy na obrábané kruhové parcely, medzi ktorými sú ekostabilizačné neobrábané zóny, je príkladom, ako sa dá moderné vzdelávanie spojiť s praktickým podnikaním a ekologickým poľnohospodárstvom. 

„Pri tomto systéme sa nepoužívajú ťažké mechanizmy, znižuje sa náročnosť na utužovanie pôdy, zlepšuje sa kvalita pôdy a tým pádom aj podmienky pre pestovanie rastlín. Úrodu, ktorú produkujeme z agrokruhov distribuujeme do našej školskej jedálne a tiež do zariadení Košického samosprávneho kraja,“ vysvetľuje riaditeľka školy SOŠ Pribeník Silvia Sakáčová.

Všetci ocenení získajú grant vo výške 10-tisíc eur na udržanie a rozvoj svojho projektu.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu