Vraždu spišiackeho mafiána neobjasnili ani po takmer 23 rokoch. Obvinených súd opätovne prepustil


Foto: Vraždu spišiackeho mafiána neobjasnili ani po takmer 23 rokoch. Obvinených súd opätovne prepustil Foto: ilustračné/freepik.com/Racool_studio

Krajský súd včera opätovne rozhodoval o osude obvinenej dvojice mužov zo Spiša, ktorým mala byť na konto pripísaná vražda Emila Novotného, prezývaného Miťo, ktorý bol v 90. rokoch považovaný za výraznú postavu miestneho podsvetia. Informáciu priniesol denník Korzár.

Meno Novotný rezonovalo predovšetkým v spojení s miestnym podsvetím, podľa polície sa zaoberal výpalníctvom, vymáhaním pohľadávok, úžerou a inými nelegálnymi záležitosťami. Mimo toho bol šéfom SBS-ky. Nešťastie ho postretlo pri návrate domov neskoro v noci, keď po vystúpení z auta zaznela streľba. Jedna zo striel skončila v jeho hlave, čo spôsobilo okamžitú smrť.

Dlhoročná záhada

K incidentu došlo v auguste 2001 na Jilemnického ulici v Spišskej Novej Vsi, kde zazneli výstrely, ktoré ukončili život Novotného. Táto vražda zostávala dlhé roky nevyriešenou záhadou.

Prekvapivý posun v prípade nastal až v januári 2019, keď NAKA zadržala a obvinila dvoch mužov - Vladimíra M. a Slavomíra S. Hrozil im až výnimočný trest 15 až 25 rokov alebo doživotie.

Podľa polície si mal Vladimír robiť zálusk na pozíciu Novotného v podsvetí a na jeho družku Natáliu. Druhému útočníkovi, Slavomírovi, mali byť motiváciou peniaze a byt, ktoré by dostal ako odmenu za vraždu.

Súdne konanie prešlo viacerými etapami, počas ktorých obaja obvinení neustále odmietali svoju vinu, zatiaľ čo obhajoba kritizovala dôkazy predložené prokuratúrou ako nedostatočné a založené na nepotvrdených svedectvách a klebetách. 

A to aj napriek tomu, že policajné vyšetrovanie považovalo za hlavné dôkazy výpovede svedkov, najmä jedného utajeného, ktorý mal disponovať exkluzívnymi informáciami o vražde.



V roku 2020 súd prepustil mužov zo Spiša z väzby, avšak ich pohyb bol monitorovaný elektronickým zariadením a boli pod dohľadom. Koncom roka 2022 dospelo dokazovanie k záverom, pričom prokuratúra navrhovala trest na dolnej hranici trestnej sadzby a umiestnenie do ústavu s najnižším štupňom stráženia. Obhajcovia však žiadali oslobodenie na základe nedostatočných dôkazov.

Súdny senát napokon rozhodol v prospech obžalovaných a oslobodil ich bez monitorovania pohybu. Podľa informácií denníka Korzár sudca skonštatoval, že skutok sa stal a je trestným činom, no nebolo jednoznačne dokázané, že ho spáchali dvaja menovaní. 

Prípad si nakoniec prevzal aj krajský súd, po tom, čo sa prokurátor odvolal. Súdny proces nepriniesol nové skutočnosti, práve naopak, zazneli spochybňujúce slová na adresu utajeného svedka. Napokon si obžalovaní v marci 2024 opätovne vypočuli oslobudzujúci verdikt s tým, že neexistuje dostatočný a jednoznačný dôkaz ich viny. 

Rozhodnutie bolo znovu predmetom odvolania, čo znamená, že prípad sa bude ďalej ťahať súdnymi sieňami.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu