Odborári z košickej nemocnice sa vrátili k osudnému požiaru. Kritizujú stav nemocnice i pochybenia pri evakuácii


Foto: Odborári z košickej nemocnice sa vrátili k osudnému požiaru. Kritizujú stav nemocnice i pochybenia pri evakuácii Foto: UNLP

Lekárske odborové združenie (LOZ UNLP) z košickej nemocnice vyjadrilo počas stredajšej tlačovej konferencie znepokojenie a situáciu v košickej nemocnici označili za vážnu. Podľa predsedu LOZ UNLP Petra Zimmermanna sa požiar podarilo uhasiť len vďaka rýchlej reakcii hasičov a odhodlaniu personálu, ktorý evakuoval mobilných paicentov. „Nechceme si predstaviť, ako by to dopadlo, keby sa požiar rozšíril ďalej. Mohlo sa to skončiť veľmi tragicky,” uviedol.

Kontroverziu vyvolalo práve neevakuovanie neonatologického oddelenia Detskej fakultnej nemocnice (DFN) na 16. poschodí (tieto priestory si DFN len prenajíma), kde sa v tom čase nachádzalo viac ako 20 detí v inkubátoroch a personál nikto neinformoval o požiari. Na druhú stranu sa však ukázalo, že vlastné oddelenie neonatológie na 17. poschodí nemocnica evakuovala. Informuje o tom Korzár.

Odborári ďalej upozornili na nedostatky v infraštruktúre, ako sú napríklad staré elektrické hliníkové rozvody, ktoré predstavujú potenciálne riziko či nefunkčné evakuačné schodisko a výťahy. Podľa slov Zimmermanna tak nemajú ležiaci pacienti žiadnu šancu uniknúť.

Hasičská technika sa nedostane na vyššie poschodie

Dokonca mali zasahujúci hasiči uviesť, že aj napriek tomu, že monoblok má až 19 poschodí, hasičská technika sa dostane maximálne po siedme poschodie. To znamená, že osoby, ktoré by sa v čase požiaru nachádzali na vyššom poschodí, by nemuseli byť zachránené.

Kritické hlasy smerujú aj k potrebe rozsiahlej rekonštrukcie. Zmienená bola napríklad klinika ortopédie, kde sú podlahy vyrobené z horiacich plastových materiálov. Problémom budovy podľa lekárov nie je to, že priestory nie sú moderne zariadené alebo nelahodia oku pacientov, ale ide o to, že sú nebepezpečné pre pacientov a personál.


Možné riešenia?

Odborári zdôraznili potrebu zásadných zlepšení a vyzvali ministerstvo zdravotníctva a vládu, aby urýchlene riešili kritický stav nemocnice, ktorá slúži ako dôležité zdravotnícke zariadenie pre východné Slovensko. Navrhli výstavbu novej univerzitnej nemocnice, o ktorej sa hovorí už dlho.

Ako ďalší krok k riešeniu problému navrhla doktorka Scarlet Hijjová dostavbu budovy detskej nemocnice, kde by sa presunuli všetci detskí pacieti. Podľa jej slov sa o rozšírenie priestorov usilujú už niekoľko rokov, projekt je už pripravený, no nebol schálený, keďže rezort zdravotníctva dotácie poskytol iným súkromným nemocniciam. Opätovne tak rezort žiada o uvoľnenie približne 32 miliónov eur na jeho zrealizovanie.

V reakcii na kritiku odborárov riaditeľ UNLP uviedol, že smernice, ktorými sa nemocnica riadi, sú platné a absolútne aktuálne. Stojí si za tým, že pri evakuácii postupovali zodpovedne a racionálne, pričom boli v každom momente pripravení na evakuáciu aj ďalších poschodí, ak by to situácia vyžadovala. Podľa jeho slov má evakuáciu nemocničných priestorov na starosti evakuačná komisia, ktorá je však jediná kompetentná sa k týmto veciam vyjadriť. 

„Vyjadrenia Lekárskeho odborového združenia na dnešnej tlačovej konferencii vnímame za zavádzajúce, účelové a za politikárčenie. Aktuálne totiž prebieha vyšetrovanie udalosti zo strany orgánov činných v trestnom konaní, takže k žiadnym otázkam ani záverom sa zatiaľ nedá vyjadriť,” uviedol Beňa.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu