Fotopasca zachytila medveďa v rožňavskom okrese. Pohybuje sa v oblasti, ktorá je lákadlom pre turistov


Foto: Fotopasca zachytila medveďa v rožňavskom okrese. Pohybuje sa v oblasti, ktorá je lákadlom pre turistov Foto: sprejnamedveda.sk/Facebook/Vaňo V.

Vo štvrtok 28. marca vo večerných hodinách zachytila fotopasca v obci Hrhov medveďa. Konkrétne bol spozorovaný pri viniciach v lokalite Péterháza v rožňavskom okrese, neďaleko hraníc s Maďarskom.

Táto oblasť je turisticky atraktívna, predovšetkým vďaka Zádielskej tiesňave, ktorá je lákadlom pre návštevníkov. Odporúča sa preto dbať na zvýšenú ostražitosť, a to najmä v čase ranných a večerných hodín, kedy je aktivita medveďov vyššia.


Nešlo o prvý prípad

V Košickom kraji bol medveď spozorovaný už niekoľkokrát. Jeho prvý výskyt zaznamenali pracovníci Mestských lesov Košice, ktorí si ho všimli v stredu 20. marca v lesnom poraste v lokalite Sokoľ - Uhrinč.

O druhom prípade informovala obec Svinica v ten istý deň, ktorá zaevidovala výskyt šelmy v blízkosti zastavaného územia v katastri obce ešte večer predtým, teda v utorok 19. marca.

Tretie hlásenie prišlo v piatok 22. marca v ranných hodinách od obce Slančík, ktorá o tom informovala na sociálnej sieti a stránke obce. Zviera spozoroval pracovník Lesov Slovenskej republiky v blízkosti chaty Rakaťa.

Mapa výskytu medveďov v roku 2024, Zdroj: sprejnamedveda.sk


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu