Košickí poslanci trvajú na vyplatení podielových daní. Primátora opäť prehlasovali


Foto: Košickí poslanci trvajú na vyplatení podielových daní. Primátora opäť prehlasovali Foto: kosice.sk

Počas stredajšieho rokovania mestského zastupiteľstva poslanci diskutovali o návrhu košického primátora na zrušenie februárových uznesení mestského zastupiteľstva, týkajúcich sa žiadosti o vyplatenie časti podielových daní vo výške viac ako 1,4 milióna eur a o zapracovanie tejto položky do tohtoročného mestského rozpočtu.

Predmetné finančné prostriedky, ktoré mali byť pôvodne rozdelené medzi mestské časti, však neboli poskytnuté kvôli zmenám v rozpočte, ktoré redukovali ich podiel na dani z príjmov fyzických osôb, čo vyvolalo nespokojnosť niektorých starostov a poslancov.

Napriek tomu, že Krajská prokuratúra potvrdila zákonnosť rozpočtových zmien, návrh primátora Polačeka na zrušenie uznesení a vyplatenie spornej sumy nenašiel dostatočnú podporu medzi poslancami.


Primátor kritizoval postoj poslancov, obviňujúc ich z uprednostňovania vlastných politických cieľov pred potrebami mesta a obyvateľov a z neochoty transparentne komunikovať o potrebných úsporách v rozpočte.


„Neprijatím návrhu uznesenia posielajú do mestských častí ďalší balík peňazí, pričom mesto nechajú živoriť a vytvárajú bezprecedentný tlak na zostavenie vyrovnaného rozpočtu mesta. Pre nich je to možno dôležitá položka na chody úradov a platy zamestnancov, ktorých majú mimochodom sumárne viac ako mesto Košice, no pre nás a pre Košičanov to znamená napríklad 14 kilometrov neopravených ciest, menšiu kvalitu MHD alebo zhoršenú bezpečnosť v uliciach,” dodal primátor Jaroslav Polaček po rokovaní.

Polaček tiež poukázal na to, že mestské časti si za posledný rok odrezali väčší kus z mestského rozpočtu, pričom spolu získali dodatočných 10 miliónov eur. Toto zvýšenie príjmov bolo dôsledkom zmeny štatútu mesta, ktorým si mestské časti zabezpečili vyššie percento na podielových daniach, a takisto získali príspevok zo štátnej dotácie určenej na pomoc utečencom z Ukrajiny.


Primátor zdôraznil, že rozhodnutie nevyplatiť tieto prostriedky je v súlade s právom a je nevyhnutné pre zachovanie finančnej stability mesta. Napriek neúspechu pri hlasovaní o zrušení sporných uznesení chce mesto aj naďalej pokračovať v dialógu s cieľom nájsť optimálne riešenie finančnej situácie.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu