FOTO: Splav Prielomu Hornádu bude o čosi dlhší a adrenalínovejší. Nová sezóna štartuje už o pár dní


FOTO: Splav Prielomu Hornádu bude o čosi dlhší a adrenalínovejší. Nová sezóna štartuje už o pár dní
Galéria: 13 fotiek
Foto: npslovenskyraj.sk

Prielom Hornádu sa bude po novom splavovať až po Smižanskú Mašu. Pracovníci Národného parku Slovenský raj spoločnými silami rozšírili pôvodnú trasu až o 2,5 kilometra. Otvorenie tohtoročnej splavovacej sezóny je naplánované na 1. mája.

Splavovanie Prielomu Hornádu realizujú od roku 2016 a už odvtedy mali ambíciu splavovať rieku až po Smižanskú Mašu, no komplikovala to bariéra cez celú šírku rieky, ktorá pôvodne slúžila ako úpravňa vody. Dlhé roky sa nepoužívala, a tak ju konečne odstránili, čím sa otvorila nová časť rieky pre milovníkov vodných športov.

Galéria: 13 fotiek

Nová trasa tak bude vyzerať nasledovane: Hrabušické Mýto – Hrdlo Hornádu – Letanovský Mlyn – Čingov – Smižanská Maša. Tento nový úsek bude počas tohto roka slúžiť ako skúšobná trasa, na základe ktorej správa parku plánuje pridanie ďalšej infraštruktúry ako sú mólá, schody, lavičky, úprava terénu a informačné tabule, aby sa zlepšil zážitok a bezpečnosť návštevníkov. V oblasti Smižanská Maša boli urobené prípravy pre turistov a vodákov na vystupovanie z lodí a oddych.

Aby splavovanie prebiehalo bezproblémovo, základom úspechu je odstránenie polámaných a spadnutých stromov a odpratanie nahromadeného odpadu. Práve o to sa starajú zamestnanci správy národného praku, ktorým môžu v sobotu 27. apríla pomôcť aj dobrovoľníci, rybári, vodáci či turisti. Spoločnými silami tak vyčistia rieku v úseku od Spišského Štiavnika po Spišskú Novú Ves.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu