Vyše 1 600 košických deviatakov dnes zasadlo do lavíc. Ich vedomosti preveril monitor zo slovenčiny a matematiky


Foto: Vyše 1 600 košických deviatakov dnes zasadlo do lavíc. Ich vedomosti preveril monitor zo slovenčiny a matematiky Foto: ilustračné/Facebook/Košice - Mesto Košice

Spolu 1 615 žiakov z 34 základných škôl v zriadení mesta Košice sa podrobilo v stredu 20. marca testovaniu z matematiky a slovenského jazyka. Toto hodnotenie má za cieľ zmapovať gramotnosť študentov a poskytnúť dôležité informácie o úrovni ich vedomostí. Vysoké hodnotenie z monitoru je tiež v mnohých prípadoch vstupenkou na strednú školu.

Výsledky z minulého školského roka ukazujú, že takmer polovica košických základných škôl dosiahla nadpriemerné výsledky v slovenskom jazyku, pričom Základná škola s materskou školou Želiarska 4, Základná škola Hroncova a Základná škola Mateja Lechkého na ulici Jána Pavla II. boli vyhodnotené ako najlepšie.

V oblasti matematiky sa dokonca viac ako polovica košických škôl vyšplhala nad celoslovenský priemer, vynikajúce výkony predviedli opäť žiaci zo Železiarskej a Mateja Lechkého spoločne so žiakmi zo Základnej školy Staničnej.


„Veríme, že aj pri tohtoročnom testovaní naši žiaci nesklamú a svojimi výsledkami urobia radosť nielen sebe, ale aj rodičom a pedagógom, ktorí sa im počas celej ich povinnej školskej dochádzky venovali,” uviedla vedúca oddelenia školstva magistrátu mesta Košice Beáta Lopušniaková.

Aby neboli deviataci ničím rušení, mnohé školy vymysleli alternatívne programy pre mladších študentov, niektorí si dokonca užívajú riaditeľské voľno.

Testovanie slúži nielen na zmapovanie vedomostí študentov, ale je tiež dôležitým ukazovateľom kvality jednotlivých škôl, vďaka čomu ich možno medzi sebou porovnávať.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu