Po vyše desiatich rokoch od tragédie mosta v Kurimanoch súd rozhodol. Nemecká statička je nevinná


Foto: Po vyše desiatich rokoch od tragédie mosta v Kurimanoch súd rozhodol. Nemecká statička je nevinná Foto: noviny.sk

Prípad, ktorý si vyžiadal dlhé roky vyšetrovania, znova upútal pozornosť. V utorok 19. marca bol na Okresnom súde v Spišskej Novej Vsi oznámený rozsudok, podľa ktorého bola nemecká statička Sabine H. uznaná za nevinnú v súvislosti so zrútením diaľničného mosta pri Iliašovciach.

K tragédii došlo ešte v novembri 2011, keď sa počas betonáže mostnej konštrukcie zrútila takmer 25 metrov dlhá časť stavby, čo si vyžiadalo životy štyroch mužov a mnoho ďalších zranených robotníkov.

Vyšetrovací spis prípadu obsahuje tisícky strán, čo svedčí o jeho zložitosti a technických náročnostiach. Obžaloba pre prečin všeobecného ohrozenia smerovala na nemeckú architektu, ktorá mala podľa posledných informácií chybne naprojektovať vzájomné vzpruženie podporných konštrukcií, čo spôsobilo ich vybočenie a následne prelomenie sa.

Ešte v roku 2022 uviedla statička pre televíziu Joj, že ihneď po tom, ako sa o nešťastí dozvedela, začala s prepočítavaním projektu, no jej výpočty boli podľa nej správne, a tak vinu odmietla.


Podľa informácií deníka Korzár statička nebola ani raz počas pojednávaní osobne prítomná, so súdom sa mala spájať len cez telemost. Výpovede k prípadu poskytlo mnoho svedkov od zamestnancov firiem cez znalcov až po samotných robotníkov a pozostalých.

„Národnej diaľničnej spoločnosti, a. s., bola spôsobená škoda vo výške 96 595,45 eura a Sociálnej poisťovni škoda vo výške 410 497,79 eura. V prípade uznania viny hrozí obvinenej trest odňatia slobody od 4 do 10 rokov,” uviedla ešte pred rokmi hovorkyňa krajskej prokuratúry Jarmila Janová pre Korzár.

Súd nakoniec rozhodol v prospech obvinenej pre nedostatok dôkazov. Prokurátor však podal odvolanie, a tak si prípad preberie Krajský súd Košice.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu