FOTO: Dni mesta Charkov v Košiciach priniesli príležitosť diskutovať o ekonomickej spolupráci s Ukrajinou


FOTO: Dni mesta Charkov v Košiciach priniesli príležitosť diskutovať o ekonomickej spolupráci s Ukrajinou
Galéria: 11 fotiek
Foto: Facebook/Košice

V Košiciach sa v dňoch 13. a 14. marca 2024 konajú Dni mesta Charkov, ktorých súčasťou bolo aj odborné fúrum s podtitulom Ukrajina – Slovensko: Perspektívy rozvoja bilaterálnej spolupráce vo vybraných oblastiach. Na podujatí diskutovali politici, odborníci a diplomati oboch krajín aj zástupcovia Európskej únie o témach týkajúcich sa cezhraničnej spolupráce samospráv Košíc a Charkova. 

V rámci diskusie rozoberali aj úlohu mimovládnych organizácii pri integrácii ukrajinských obyvateľov na Slovensku. Okrem toho sa venovali bezpečnosti kritickej energetickej infraštruktúry či hospodárskej a energetickej transformácii s ohľadom na udržateľnosť. Ďalej si vymenili skúseností a know-how v oblasti špičkových technológií, predovšetkým v leteckom a vesmírnom priemysle. 

Podujatie prebehlo za účasti predstaviteľov štátnych orgánov Slovenska a Ukrajiny, diplomatov, zástupcov mimovládnych organizácií, samospráv, univerzít, vedeckovýskumných a vedecko-technických inštitúcií a podnikateľov zo Slovenska a okolitých krajín. 

Spolupráca medzi Košicami a Charkovom vznikla v rámci projektu Mestá v rozšírenom európskom priestore. Aj vďaka tomu dopravili Košice do Charkova v apríli 2022 a v júli 2023 v 4 kamiónoch humanitárnu pomoc spolu za takmer 120-tisíc eur. V Košiciach tiež vzniklo humanitárne centrum prvého kontaktu a z rezervného fondu mesta sa na pomoc utečencom vyčlenilo 200-tisíc eur. 





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu