V rozpočte Starého Mesta v Košiciach chýba takmer pol milióna eur


Foto: V rozpočte Starého Mesta v Košiciach chýba takmer pol milióna eur Foto: Facebook/Košice Staré Mesto

Poslankyňa mestskej časti Košíc Staré Mesto Renáta Zolnaiová informovala v príspevku na sociálnej sieti o priebehu zasadnutia Komisie finančnej, výstavby a verejného poriadku, ktorá prebehla 6. marca 2024. Podľa Zolnaiovej bol komisii predložený návrh rozpočtu so schodkom 495 622 eur. 

Odôvodnenie starostu je, že výdavky mestskej časti prevyšujú príjmy,“ priblížila poslankyňa. Ako ďalej vysvetlila, samospráva minulý rok dostala 1 573 000 eur z programu Fast Care, ktorý mal kompenzovať prostriedky na prichýlenie odídencov z Ukrajiny. Poslankyňu mali informovať, že tieto financie už minuli na bažný chod úradu. 

Starosta podľa Zolnaiovej stále nepredstavil reálne opatrenia na úsporu peňazí, teda okrem plánu znížiť na polovicu poslanecké odmeny. Zato vraj údajne žiada preplatenie 27,5 dňa dovolenky za rok 2022 a príspevok 65-tisíc eur na kultúrne a športové aktivity.

Poslankyňa za mestskú časť tak má vážne obavy ohľadom hospodárenia samosprávy. Ako príklad uviedla situáciu s kosením v roku 2023, za ktoré bolo súkromnej firme zaplatených 34-tisíc eur. Správa mestskej zelene v Košiciach by to však dokázala zabezpečiť len za 1 302 eur. 


Poslanci podľa nej prijali konkrétne opatrenia na záchranu rozpočtu, napríklad presun 120 323 eur na rezervný fond a 450-tisíc eur z príjmu z hazardných hier na jeho podúčet. „Aby ich miestny úrad ‘neprejedol’“, vysvetlila Zolnaiová. Poslanci tiež ušetrili asi 4-tisíc eur zrušením jedného vydania Staromestských listov a zmrazili si odmeny. 

Je úlohou starostu, aby nám, poslancom, predložil vyrovaný rozpočet. Na to čakáme od novembra minulého roka,“ uzavrela znepokojená poslankyňa. Bez toho totiž nie je možné plánovať investície a rozvoj mestskej časti. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu