FOTO: Košičania už môžu využívať nový chodník pre cyklistov a chodcov na KVP


FOTO: Košičania už môžu využívať nový chodník pre cyklistov a chodcov na KVP
Galéria: 8 fotiek
Foto: Facebook/Košice

Obyvatelia môžu využívať čerstvo zrekonštruovaný chodník pre cyklistov a chodcov na sídlisku KVP v Košiciach. Nový úsek je asi kilometer dlhý a vedie popri Triede KVP medzi križovatkami Moskovská trieda a Kremnická ulica. 

Oprava úseku stála mestskú pokladnicu 322 701 eur, spoločnosť Astex ju dokončila už v auguste minulého roka. Vačšinu financí pokryli eurofondy, mesto prispelo sumou 16 135 eur. 

Existujúci chodník pre chodcov sa stavebne upravil, aby sa v úvodných 100 metroch oddelili chodci a cyklisti,“ vysvetlilo košické vedenie na oficiálnom webe. Pozdĺž chodníka pribudli aj nové koše na odpadky a lavičky, na začiatku úseku bol osadený cyklosčítač. Ten poskytuje v reálnom čase dáta o počte cyklistov a chodcov. 

Pokrok v oprave cyklotrás teší aj primátora Košíc Jaroslava Polačka. „Chceme, aby sa z Košíc stalo mesto pre cyklistov, a aby sa sieť cyklotrás postupne a čo najrýchlejšie rozširovala a Košičania mali kvalitné podmienky pre využívanie ekologickej formy dopravy,“ vyjadril sa primátor.


Od začiatku roka mesto dokončilo aj 420-metrový úsek v lokalite Anička, v uplynulom roku bola ešte dokončená rekonštrukcia spoločného chodníka pre cyklistov a chodcov na Južnej triede v celkovej dĺžke 3,8 km. Ďalej boli roku 2023 dokončené chodníky na Hlinkovej ulici, na ceste medzi Perešom a Lorinčíkom a na Popradskej ulici.

Do budúcna sa pripravujú projekty na cyklochodníky na Alejovej ulici, v úseku Moskovská - Toryská - Štúrova, v úseku Trieda Jana Pavla II. – Popradská, či na prepojení Barce a Šebastoviec alebo cyklocestičke na Keldišovej ulici v Krásnej. Mesto tiež zháňa financie na dokončenie či predĺženie ďalších úsekov v rôznych lokalitách. 






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu