Kvôli minulotýždňovému požiaru v Košiciach si Dolinková vyžiadala krízové plány nemocnice


Foto: Kvôli minulotýždňovému požiaru v Košiciach si Dolinková vyžiadala krízové plány nemocnice Foto: ilustračné/Facebook/Zuzana Dolinková

V reakcii na nedávny požiar v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura v Košiciach ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková vyzvala všetky nemocnice, aby predložili svoje krízové a evakuačné plány. Cieľom je zistiť, či sú zdravotnícke zariadenia dostatočne pripravené na podobné núdzové situácie, uviedla v rozhovore pre TA3.

Na nešťastie v košickej nemocnici reagoval aj poslanec Tomáša Szalaya zo strany SaS, ktorý v rozhovore upozornil na nevyváženú evakuáciu matiek a detí z inkubátorov, čo mohlo teoreticky vystaviť deti nebezpečenstvu. Ministerka však na jeho odpoveď nereagovala.

K požiaru psychiatrického oddelenia došlo vo štvrtok 7. marca v skorých ranných hodinách, kedy bolo potrebné z budovy evakuovať niekoľko stoviek pacientov. Polícia páchateľa našla a v nedeľu Mestský súd Košice rozhodol o jeho vzatí do väzby.


Prokurátor podal návrh na útekovú aj preventívnu väzbu, pričom súd prijal obe. Mladík sa mal k svojim činom priznať, avšak na záver podal odvolanie, takže rozhodnutie nie je právoplatné a do rúk si to následne prevezme krajský súd. 

V prípade dokázania viny hrozí mladíkovi desať až pätnásť rokov za mrežami, pričom trest sa bude pravdepodobne skracovať na polovicu.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu