VIDEO: Od požiaru na Krásnej Hôrke ubehlo už 12 rokov. Kedy hrad otvorí brány pre návštevníkov?


Foto: VIDEO: Od požiaru na Krásnej Hôrke ubehlo už 12 rokov. Kedy hrad otvorí brány pre návštevníkov?
Galéria: 18 fotiek
Foto: úprava redakcie

Na hrade Krásna Hôrka si v nedeľu 10. marca pripomenuli dvanásť rokov od ničivého požiaru, ktorý tam vypukol. Pri tejto príležitosti sa na hradnom kopci vynímala svetelná dvanástka ako pripomienka na nešťastnú udalosť a dlhú cestu k jeho obnove.

Lesný požiar z 10. marca 2012 spôsobený zahodenou cigaretou zničil strechu hradu a poškodil aj veľkú časť interiérov. Oheň sa šíril veľmi rýchlo a po dvanástich minutách už šľahali plamene zo všetkých častí hradu. Zásah hasičov komplikoval terén, no podarilo sa zachovať mnohé architektonické prvky a vzácne predmety.

Obnova hradu Krásna Hôrka je jednou z najrozsiahlejších pamiatkových a múzejných obnov na Slovensku. Po rokoch príprav a plánovania sa v auguste 2022 na hrade rozpútal stavebný ruch, ktorý priniesol viditeľný pokrok v obnove. Podľa informácií RTVS by mali byť prvé zrekonštruované časti hradu dokončené koncom leta, pričom doteraz sa na obnovu preinvestovalo okolo 15 miliónov eur.

Galéria: 18 fotiek

Vďaka intenzívnej práci zhotoviteľa, ktorý už dokončil búracie a demontážne práce v interiéroch dolného a stredného hradu, by sa počas tohto mesiaca mali osadiť nové okná. Obnova hradu sa sústredí nielen na stavebné práce, ale aj na reštaurovanie historických prvkov vrátane odstráňovania nevhodných materiálov z obdobia socializmu, čím sa hrad postupne približuje svojej autentickej podobe.


Cieľom je vrátiť hradu jeho pôvodný vzhľad z čias Andrássyovcov, vďaka čomu budú návštevníci môcť obdivovať originálne omietky a maľby stien, ktoré sa počas rokov zachovali bez zásahov. 

Súčasne prebieha aj rekonštrukcia podhradia. „Pod hradom pribudne nové parkovisko, informačné centrum, ale aj nové bufety, či obnovená prístupová cesta pre peších návštevníkov,” uviedol Erik Hrivnák, majiteľ penziónu v Krásnohorskom Podhradí a Rožňave.

S koncom prác naplánovaných na august budúceho roka sa Krásna Hôrka pripravuje znovu otvoriť svoje brány a pripomenúť nám všetkým svoju nesmrteľnú krásu a históriu.






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu