Nové rozhodnutie súdu: Policajti z Košíc v prípade šikany rómskych detí vyviazli bez trestu


Foto: Nové rozhodnutie súdu: Policajti z Košíc v prípade šikany rómskych detí vyviazli bez trestu Foto: TV Markíza

Košický Mestský súd rozhodol o oslobodení desiatich policajtov obvinených zo šikanovania rómskych chlapcov, ktoré sa odohralo pred niekoľkými rokmi. Tento verdikt nasledoval po tom, ako Ústavný súd zrušil pôvodný oslobodzujúci rozsudok a nariadil obnovenie konania. O udalosti informuje Denník N.

Incident sa odohral na košickom sídlisku Luník IX ešte v roku 2009, kedy košickí policajti zadržali šiestich chlapcov vo veku desať až šestnásť rokov. Dôvodom bolo podozrenie z lúpežného prepadnutia staršej ženy.



Situácia však vyeskalovala, keď redakcia denníka SME obdržala videozáznam. Ten zachytil, ako boli chlapci, dnes už dospelí muži, vystavení ponižovaniu, prítomní policajti sa im vysmievali, nútili ich k vzájomným fyzickým trestom či k vyzlečeniu sa donaha. V obžalobe bolo tiež uvedené, že ich mali policajti biť, vulgárne im nadávať a huckať na ne služobné psy, ktorých štekot bol takisto zaznamenaný vo videu.

Okresný súd v Košiciach sa touto kauzou zaoberal niekoľkokrát, pričom vždy rozhodol v prospech obvinených policajtov. Krajský súd prípad dvakrát vrátil na prejednanie, avšak jeho posledný verdikt opäť potvrdil predošlé rozhodnutie.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu