Policajti stáli na cyklochodníku a odmietli spísať sťažnosť Košičana. Mali na to právo


Foto: Policajti stáli na cyklochodníku a odmietli spísať sťažnosť Košičana. Mali na to právo Foto: Facebook/Košice - Kuriozity a absurdity

Môžu, či nemôžu? To je otázka. Na sociálnej sieti sa objavil príspevok, v ktorom okoloidúci upozornil na policajné auto stojace na cyklotrase. Zároveň uviedol, že na blokovanie trasy upovedomil aj prítomného policajta, no ten jeho sťažnosť odmietol spracovať.

Pod príspevkom sa hneď začala pestrá diskusia, ktorá bola zmesou najrôznejších názorov. Na jednej strane sa mnohí pridali k autorovi fotografie a súhlasili s nevhodným správaním a konaním polície, na druhej strane však mnohí považovali Janovu reakciu za prehnanú a zbytočnú.


Aj pre políciu platí predpis, alebo sa mýlim? A vôbec, policajti porušujú všetko, čo sa dá! Nemeckej polícii sa nemôžu prirovnať!“ napísal jeden z komentujúcich. „Ak nemali zákrok (o čom dosť pochybujem), tak by tam nemali stáť a blokovať komunikáciu. Čiže je dosť pravdepodobné, že tí, čo by mali dohliadať nad dodržiavaním zákona, ho sami porušovali (to sú len moje domnienky),“ uviedol ďalší.

Autorovi príspevku sa dostalo aj niekoľko nepekných poznámok od ľudí s opačným názorom. Našli sa však aj takí, ktorí sa snažili túto situáciu objasniť. „Naschvál jazdia po cyklochodníku, keď monitorujú Hlavnú. Nechcú zničiť Schusterovu dlažbu... Ale sťažnosť s vami mohli spracovať, keď už ste sa nudil a platíte dane…,“ znelo v komentári.

Jeden z komentujúcich reagoval, že polícia má na cyklotrasách a peších zónach výnimku. Opýtali sme sa na to polície, ktorá nám celú situáciu ozrejmila.

Hliadka bola v službe

Polícia môže vstupovať aj na miesta, kde je to zakázané dopravnými značkami, alebo inými predpismi pre bežné vozidla, ak plní úlohy v zmysle zákona o Policajtom zbore zákon č. 171/93 Z. z. Príslušníkom Policajného zboru bola tiež povolená výnimka zo zákona, teda ,z dopravnej značky označujúcej zákaz vjazdu, zákaz zastavenia, zákaz státia, zónu zákazu státia, parkovaciu zónu, pešiu zónu, obytnú zónu a školskú zónu‘,“ vysvetlila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach Lenka Ivanová.


Zároveň dodala, že tento zákon vrátane výnimky sa vzťahuje len na výkon služobnej činnosti alebo zákroku, inak sú policajti povinní dodržiavať pravidlá platné pre všetkých účastníkov cestnej premávky. Podľa slov hovorkyne policajná hliadka v konkrétny večer preverovala podozrenie zo spáchania priestupku proti občianskemu spolunažívaniu, a tak bolo odstavenie vozidla na danom mieste opodstatnené.


Auto nikoho neobmedzovalo

„Vo Vami uvedenom prípade nie je presne definovaný jazdný pruh pre motorové vozidla a z uvedeného dôvodu služobné cestné vozidlo na fotografii zastalo tak, aby čo najmenej obmedzovalo účastníkov premávky, a to hlavne chodcov. Bezpečnosť cyklistov v tomto prípade nebola žiadnym spôsobom ohrozená. Navyše, išlo o nočnú dobu, kedy je frekvencia pohybu cyklistov výrazne nižšia ako v dennej dobe. Vami uvedené miesto je zároveň dosť široké na bezpečné obídenie dočasnej prekážky,“ uviedla Ivanová.

Reagovala tiež na autorovo tvrdenie, že príslušný policajt odmietol spísať jeho sťažnosť. Konal však v zmysle zákona, z ktorého vyplýva, že policajt nespíše žiadny záznam s osobou, ktorá chce podať sťažnosť na policajta, ale takúto osobu poučí o tom, že ju môže občan podať písomne na akomkoľvek základnom útvare alebo ju písomne zaslať na odbor kontroly.

„V sťažnosti uvedie okolnosť, na ktorú sa občan sťažuje, a takúto vlastnoručne spísanú sťažnosť opatrí parafou. Predmetná sťažnosť podaná občanom bude následne preverená oddelením kontroly, ktoré ju vyhodnotí a preskúma zákonnosť postupu policajta,“ ozrejmila hovorkyňa.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu