Kto hlasoval za novelu Trestného zákona? Z Košického kraja ju podporili títo poslanci


Foto: Kto hlasoval za novelu Trestného zákona? Z Košického kraja ju podporili títo poslanci Foto: Facebook/profily poslancov

Vládni poslanci vo štvrtok 8. februára schválili novelu Trestného zákona. Podporili ju 78 hlasmi, opozícia protestne vytiahla karty z hlasovacieho zariadenia a neprezentovala sa. Úrad špeciálnej prokuratúry sa tak definitívne zruší. Zvrátiť to môže len Ústavný súd. Novela tiež zmierňuje výšky trestov za korupciu, skracuje premlčacie doby, dokonca aj pri sexuálnom zneužívaní z pôvodných 20 na 10 rokov. O dianí v Národnej rade sme informovali vo štvrtok večer.


Kto podporil novelu?

Vládny návrh zákona podporilo celkovo 6 poslancov z Košického kraja. Najväčšie zastúpenie mali poslanci Smeru-SD. Pripravili sme pre vás prehľad, kto sú poslanci, ktorí hlasovali za novelu Trestného zákona.

Viliam Záhorčák, Smer-SD

Poslanec Záhorčák je v súčasnosti tiež primátorom Michaloviec. Vysokoškolské štúdium absolvoval na Filozofickej fakulte UPJŠ v Prešove. Kandidoval aj za predsedu Košického samosprávneho kraja. V parlamente je členom výboru pre verejnú správu a regionálny rozvoj, výboru na kontrolu činnosti NBÚ, výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie a výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny.

Richard Glück, Smer-SD

Nový poslanec Glück zložil poslanecký sľub túto stredu pred hlasovaním o novele. Nahradil tak poslanca Nemkyho. Ten sa stal šéfom Štatistického úradu. Poslanec sa preslávil svojou bitkou s Igorom Matovičom počas predvolebnej kampane. Rezonoval tiež jeho výrok k skracovaniu premlčacích lehôt pri znásilnení, pri ktorom povedal, že má ženy motivovať k nahlasovaniu týchto trestných činov.


Peter Žiga, Hlas - SD

Podpredseda parlamentu je v súčasnosti obvinený z prečinu podplácania. Počas minulých vlád Roberta Fica pôsobil ako minister hospodárstva a minister životného prostredia. Študoval na Podnikovohospodárskej fakulte Ekonomickej univerzity.

Igor Šimko, Hlas-SD

Poslanec Šimko je tiež krajským predsedom strany Hlas-SD. V politike je nováčik. 

Róbert Puci, Hlas-SD

Je členom predsedníctva strany Hlas-SD a je rodený Trebišovčan. V minulosti bol poslancom za stranu Smer-SD. Venuje sa oblastiam pôdohospodárstva, lesníctva a potravinárstva.

Radomír Šalitroš

Pochádza priamo z Košíc. V parlamente je členom výboru pre zdravotníctvo, zahraničie a financie a rozpočet.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu