Košickí poslanci schválili doplatenie podielových daní. Symbolicky vyslovili nedôveru primátorovi


Foto: Košickí poslanci schválili doplatenie podielových daní. Symbolicky vyslovili nedôveru primátorovi Foto: ilustračné/Facebook/Košice - Mesto košice

Mimoriadne zasadnutie mestského zastupiteľstva v Košiciach, ktoré sa konalo vo štvrtok 9. februára, bolo poznačené nielen finančnými otázkami, ale aj otvoreným konfliktom záujmov medzi primátorom a poslancami.

Primátor mesta Jaroslav Polaček a jeho politickí oponenti si navzájom vyčítali nedostatok politickej kultúry a obvinenia z klamstiev. Debata pritom eskalovala až do bodu, kedy poslanec Dominik Karaffa predložil symbolický návrh na vyslovenie nedôvery primátorovi.


Poslanci prelomili veto primátora na tri kľúčové uznesenia, ktoré boli schválené už v decembri. Tie zahŕňajú vyplácanie dotácií športovým klubom, implementáciu opatrení na zvýšenie príjmov mesta a požiadavku na predloženie správy o rekonštrukčných prácach na Slaneckej ceste. Okrem toho si poslanci schválili neobmedzený prístup do priestorov magistrátu pre výkon svojho mandátu.

V rámci zasadnutia bola tiež upravená štruktúra štatútu mesta, ktorá teraz novým spôsobom definuje prerozdeľovanie podielových daní medzi jednotlivé mestské časti a upravuje rokovací poriadok. Táto zmena prišla v nadväznosti na odporúčania hlavného kontrolóra mesta Pavla Galla, ktorý upozornil na nevyrovnané podielové dane, ktoré mesto krátilo od septembra do decembra minulého roka.


Poslanci následne schválili, aby sa nevyplatená suma vo výške 1,4 milióna eur zaradila do budúcoročného rozpočtu mesta a následne sa vyplatila príslušným mestským častiam. Pre každú mestskú časť sa však výška percentuálneho podielu líši:

  • 10-percentný podiel: Sídlisko Ťahanovce, Staré Mesto, Západ, Dargovských hrdinov, Sever, Nad Jazerom, Juh.
  • 12-percentný podiel: Luník IX.
  • 15-percentný podiel: Sídlisko KVP.
  • 28-percentný podiel: Barca, Lorinčík, Ťahanovce (obec), Myslava, Krásna, Šebastovce, Džungla, Poľov, Kavečany, Šaca, Pereš, Vyšné Opátske, Košická Nová Vec.

Hlavný kontrolór tiež uviedol, že už v minulosti vydával varovné signály a odporúčania pre mesto, avšak jeho názor nebol vypočutý. Preto sa rozhodol, že v dohľadnej dobe odstúpi zo svojej funkcie, má však pre sebou ešte schválenie mestského rozpočtu a ďalšie nedokončené povinnosti.

                            Pozrite si záznam z mestského zastupiteľstva (8. 2. 2024).


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu