FOTO: Košickým colníkom skoro vypadli oči. V poštovej zásielke našli pazúry medveďa a remienky z aligátora


FOTO: Košickým colníkom skoro vypadli oči. V poštovej zásielke našli pazúry medveďa a remienky z aligátora
Galéria: 4 fotky
Foto: Colný úrad Košice

Colná správa Košice Pošta zadržala počas tohto roka viaceré poštové zásielky obsahujúce produkty živočíšneho pôvodu chránených druhov, ktorým chýbali potrebné povolenia na ich dovoz. Podobne tomu bolo aj v tomto prípade.

V jednom z balíkov, ktorý prišiel na Slovensko z Kanady, boli objavené pazúry a zub medveďa baribal, ktorého domov je v Severnej Amerike. Jeden takýto neživý exemplár predstavuje spoločenskú hodnotu na úrovni 2-tisíc eur. 

V ďalšej zásielke z Veľkej Británie zas colníci objavili kožené remienky na hodinky, ktoré boli po expertíznej analýze Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky identifikované ako časti z aligátora severoamerického, ktorého spoločenská hodnota sa odhaduje na sedemsto eur za kus.

„Dovoz vyššie uvedeného tovaru podliehal podľa Dohovoru CITES povinnosti vybaviť všetky potrebné kontroly a predložiť Colnému úradu Košice pri vstupe do Európskej únie dovozné povolenie vydané Ministerstvom životného prostredia SR a vývozné povolenie vydané výkonným orgánom CITES vo Veľkej Británii. Keďže tento postup nebol dodržaný, colný úrad dovezený tovar zaistil a následne vydá rozhodnutie o jeho prepadnutí v prospech štátu,” uviedla Finančná správa.

Podporte nezávislé spravodajstvo a získajte web bez reklám.

Podporiť

Dočítať článok zadarmo


Prečítajte si viac: