Na jednej zo základných škôl v Spišskej Novej Vsi sa ukázali líšky. Poľovníci ich odchytávali


Foto: Na jednej zo základných škôl v Spišskej Novej Vsi sa ukázali líšky. Poľovníci ich odchytávali Foto: Ilustračné foto/Pixabay

Poľovníci na jednej zo základných škôl v Spišskej Novej Vsi tento týždeň odchytávali líšky. Tie sa na školskom dvore objavili len prednedávnom. Následne vedenie školy kontaktovalo mestskú políciu aj poľovnícke združenie.

“Už ráno o 8:54 hod. pribehla prvá, hneď o chvíľu kamoška z druhej strany. Prechádzali celým areálom. No a zaujímavosť, kolegynky okolo 12:00 hod. videli tretí kúsok,” uviedol pre portál spravy.rtvs.sk zamestnanec Základnej školy nad Medzou.

Zoológ Milan Barlog uviedol, že líška nie je o nič nebezpečnejšie zviera ako pes, mačka či holub. Podľa jeho slov je výskyt besnoty po stretnutí s líškou minulosťou. Vďaka ich vakcinácii sa už niekoľko rokov nevyskytla, ale v prípade uhryznutia, odporúča vyhľadať lekársku pomoc.


“Líška je pomerne inteligentný živočích, za hranicami mesta ju naháňajú poľovníci, tak tu v meste nachádza veľmi dobré útočisko. Má tu relatívne dostatok potravy, pokoj,” povedal Balog.

Aj keď vedenie školy kontaktovalo mestskú políciu, tá s problémom nemôže urobiť nič. Situáciu môže riešiť iba príslušné poľovnícke združenie, a to na základe rozhodnutia vydaného Okresným úradom Spišská Nová Ves.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu