Košické ambulancie sú dlhodobo podfinancované. Pacientov bez poplatku odmietajú vyšetriť


Foto: Košické ambulancie sú dlhodobo podfinancované. Pacientov bez poplatku odmietajú vyšetriť Foto: Ilustračné foto/Pixabay

Košickí pacienti sa sťažujú na lekárov z ambulancie rehabilitácie na košickej Poliklinike Sever a z internej ambulancie Polikliniky Juh, ktorí od nich za vyšetrenie začali pýtať poplatky. Lekári tvrdia, že k ich k tomu doviedli zvýšené náklady na prevádzku ambulancií. Košický samosprávny kraj označil tento postup za protizákonný.

Podľa portálu spravy.rtvs.sk mala takúto skúsenosť aj pani Anna. Tej pri objednávaní sa na rehabilitáciu ramena sestrička oznámila, že po novom je vyšetrenie spoplatnené sumou päť eur a že bez uhradenia poplatku ju nevyšetria.

Podľa Vojtecha Popika, koordinátora zdravotníckeho zariadenia, pod ktoré ambulancie spadajú, museli dlhodobý problém podfinancovania riešiť práve takto. To, že pacientov bez uhradenia poplatku neošetria, odmietol. „Nemusia zaplatiť, nie je to nikde podmienené tým, že bez zaplatenia nebudú vyšetrení,“ uviedol.


Lekári vidia jediné riešenie v tom, že ich štát dofinancuje. Podľa Popika inak hrozí, že ambulancie budú zanikať. Ako príklad uviedol už takmer nefunkčnú pediatriu.

Rovnaký problém majú ambulancie po celom Slovensku. „Niektoré ambulancie a polikliniky sú žiaľ nútene prikročiť k takýmto veciam. Či je to protizákonné, alebo nie je, je to otázka prežitia pre ambulanciu a zachovania zdravotnej starostlivosti pre samotných pacientov,“ vyhlásila výkonná riaditeľka Zväzu ambulantných poskytovateľov Naďa Trenčanská Bedušová.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu