Ministerku Dolinkovú skritizovala košická primárka: V popradskej nemocnici ohrozovala predčasniatko


Foto: Ministerku Dolinkovú skritizovala košická primárka: V popradskej nemocnici ohrozovala predčasniatko Foto: Refresher – Facebook/Zuzana Dolinková

Ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú skritizovala pod jej príspevkom na sociálnej sieti primárka oddelenia neonatologickej intenzívnej medicíny v Detskej fakultnej nemocnici v Košiciach Vanda Chovanová.

Ministerka uverejnila fotografiu, na ktorej drží predčasne narodené bábätko. Na sebe má oblečené svoje šaty, na rukách má šperky a nemá žiadne ochranné zdravotnícke pomôcky. Podľa primárky to môže pre predčasniatko predstavovať riziko. 

„Pani ministerka, nabudúce poprosíme, na minimalizovanie rizika infekcie u predčasniatka, aby ste si dali jednorazový plášť a zložili prstene a hodinky,“ napísala pod ministerkinu fotografiu. Príspevok medzičasom ministerka zdravotníctva vymazala.


Na čiastočné ospravedlnenie ministerky primárka dodala, že v prvom rade to bola chyba personálu nemocnice. Podľa nej fotografovať sa s cudzím predčasne narodeným dieťatkom nie je normálne, celú situáciu označila za absurdnú. Ako uvádza Denník N, popradská nemocnica, kde fotku urobili, tvrdí, že ministerka prešla pred kontaktom hygienickým filtrom. Na otázku, či mala nemocnica povolenie od rodičov, neodpovedala.

„Akože nápad vybrať dieťa z inkubátora alebo termolôžka a dať ho do náručia niekoho, kto mirnix-dirnix prišiel z ulice (aj keď je to na krásno ministerka zdravotníctva), pri všetkých hygienických zásadách a zásadách behaviorálnej starostlivosti, ktorú pri týchto bábätkách uplatňujeme, je známkou buď hlúposti, alebo ‚predposratosti‘ primára oddelenia,“ dodala v komentári, upozornil na to portál Refresher




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu