Banícke múzeum v Rožňave otvorilo novú Expozíciu baníctva a hutníctva Gemera


Foto: Banícke múzeum v Rožňave otvorilo novú Expozíciu baníctva a hutníctva Gemera Foto: KSK

Banícke múzeum v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, Vás srdečne pozýva do novootvorenej Expozície baníctva a hutníctva Gemera v areáli Zážitkového centra Sentinel. Návštevník múzea má možnosť prísť do kontaktu s modernou a interaktívnou expozíciou v zrekonštruovaných priestoroch múzea, ktorá prezentuje historické fakty a jednotlivé exponáty za pomoci využitia nových technológií.

Autori expozície samotnú expozíciu naplánovali a unikátne zbierky ústrednej témy baníctva a hutníctva Gemera spracovali pomocou nových metód prezentácie tak, aby návštevníkovi ponúkli okrem informácií aj komplexný zážitok z návštevy múzea. „Prezentovanie kultúrnych a historických hodnôt v súčasnosti prechádza dynamickými zmenami, prestávajú byť len doplnkovými službami v jednotlivých turistických oblastiach, ale svojou jedinečnosťou a komplexnosťou poskytovaných služieb sa sami stávajú turistickými destináciami,“ poukazuje Jaroslava Neubauerová, autorka expozície a kurátorka baníctva, hutníctva a geológie Baníckeho múzea v Rožňave na dôležitosť zmien aj v múzejnej prezentácii. Návštevníci múzea sa môžu tešiť na viacero diorám s interaktívnymi prvkami ako napríklad výťahová kabína, do ktorej je možné vstúpiť.

Nová expozícia v rámci viacerých tematických celkov prezentuje históriu a vývoj baníctva a hutníctva so zameraním na oblasť Gemera. Návštevníkom sa predostiera expozícia bohatšia o zbierkové predmety, ktoré prešli reštaurovaním a o viacero nových predmetov z akvizičnej činnosti. Pomocou cenných geologických a archeologických zbierok autori vyzdvihujú bohatosť a pestrosť nerastných surovín v oblasti Gemera. Ich snahou bolo zmapovať a prezentovať nielen spôsob dobývania a spracovania nerastov, ale nezabudli ani na rozvoj výroby, vývoj kultúry a každodenný život samotných baníkov, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou hlavného motívu expozície. 

Pri príprave expozície si autori kládli za cieľ osloviť čo najširší okruh návštevníkov od detí v predškolskom veku až po seniorov. Majú dokonca ambíciu ňou prilákať a uspokojiť očakávania aj tých návštevníkov, ktorí primárne múzeá nevyhľadávajú.


Individuálni návštevníci majú možnosť vidieť Expozíciu Baníctva a hutníctva Gemera ako aj ďalšie expozície Zážitkového centra Sentinel s odborným výkladom pracovníkov múzea v rámci hodinových vstupov; pre vopred nahlásené organizované skupiny aj mimo týchto hodín. Okrem novootvorenej expozície v areáli Zážitkového centra Sentinel na návštevníkov čakajú aj ďalšie expozície ako Čas pary v Baníckom múzeu, Banské pracoviská, či Expozícia prírody Slovenského krasu a priľahlých oblastí.

Na nádvorí sa majú možnosť zoznámiť s banskými mechanizmami a previesť sa banským vláčikom. Banícke múzeum v Rožňave počas mesiaca máj v súvislosti s otvorením novej expozície pripravilo viacero sprievodných podujatí v areáli Zážitkového centra Sentinel ako napríklad Andrássyho deň III. (18.5.), či Noc múzeí a galérií 2018 (19.5.).



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Banícke múzeum Rožňava