Košickí študenti môžu získať štipendium až vo výške 16 500 eur. Vybrať si však musia z týchto profesií


Foto: Košickí študenti môžu získať štipendium až vo výške 16 500 eur. Vybrať si však musia z týchto profesií Foto: ilustračné/Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

O niektoré profesie je na Slovensku malý záujem. Ministerstvo školstva preto predstavilo nové štipendiá, ktoré majú študentov motivovať, aby sa hlásili na odbory nedostatkových profesií. K pôvodným, ktoré v minulosti zaviedli plošne, tak pribudli ďalšie.

Študent, ktorý sa rozhodne študovať nedostatkovú profesiu na vybranej vysokej škole, môže získať štipendium až 16 500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne a získať ho môže 400 študentov. Minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) o tom informoval na tlačovej konferencii v utorok 26. marca.

O štedré príspevky môžu študenti žiadať už v nasledujúcom akademickom roku 2024/2025. Vybrať si môžu z viac ako stovky študijných programov, v ktorých chýbajú odborníci. Podľa Druckera štipendiá môžu motivovať študentov, aby sa rozhodli študovať určitý odbor.

„Slovensko dlhodobo eviduje nedostatok zamestnancov v niektorých pracovných odvetviach, či už budeme hovoriť o ošetrovateľstve, učiteľstve, v automobilovom priemysle, informatike, strojárenstve, aj ten známy problém s nedostatkom odborníkov v jadrovej energetike,“ zdôraznil Drucker.

Informatika ako nedostatková profesia?

Na webovej stránke rezortu školstva zverejnili zoznam nedostatkových programov. Ide o 239 študijných programov v 21 odboroch. Zoznam odborov si môžete pozrieť TU.

Ide napríklad o farmáciu, logopédiu, verejné zdravotníctvo či chemické inžinierstvo. „Chýbajúce odbory sú aj v oblasti pedagogických smerov, ale sú to aj odbory technických smerov. Diskutovali sme aj s ministerstvom hospodárstva, čo sú to za odbory,“ ozrejmil minister školstva.


Profesie, ako učiteľstvo či zdravotníctvo sú zaradené do nedostatkových odborov najmä kvôli pracovným podmienkam, ktoré maturantov odrádzajú vybrať sa týmto smerom. „Či už hovoríme o výške platu, nedostatku personálu a následnému preťaženiu, veľkej zodpovednosti alebo o spoločenskom tlaku. V prípade iných odvetví sú zas jednoducho populárnejšie iné zamestnania ako v minulosti,“ ozrejmila pre náš portál Ľubica Melcerová, PR manažérka portálu Profesia.sk. Mladých momentálne láka skôr marketing, copywriting či iná kreatívna práca v online priestore.

Medzi nedostatkovými odbormi svieti aj aplikovaná informatika či počítačové siete. Napriek neutíchajúcemu záujmu o zamestnancov v IT oblasti je tento odbor momentálne v útlme. Zatiaľ čo v roku 2022 bolo na portáli Profesia.sk zverejnených vyše 45-tisíc ponúk z IT sektora, vlani to bolo o tretinu menej.

„Je to spôsobené jednak vytriezvením trhu, keď si firmy uvedomili, že ich dopyt trh práce jednoducho nie je schopný naplniť a školy neprodukujú dostatok absolventiek a absolventov, ktorí by obsadili pozície v rýchlo sa vyvíjajúcej oblasti, a zároveň tí, ktorých firmy zamestnali, na pozíciách očividne ostali. Táto oblasť je navyše špecifická extrémne rýchlym vývojom,“ priblížila Ľubica Melcerová.

Ako ďalej dodala, špecializácia, ktorú firmy požadujú, v začiatkoch štúdia daných absolventov ešte nebola natoľko rozvinutá a preto je ťažké obsadiť špecializované pozície.

O informatiku je stále veľký záujem, no sen mnohých študentov sa končí na prijímacích skúškach. „Veľké množstvo uchádzačov a uchádzačiek neprejde cez prijímacie skúšky, a tak sa musia z hľadiska vysokoškolského štúdia vybrať iným smerom. Samotné prijímačky z matematiky môžu záujemcov a záujemkyne aj vopred odradiť od vysokoškolského štúdia a ak chcú pracovať v tejto oblasti, zvolia radšej cestu kurzov,“ uviedla Melcerová.

Podľa jej slov vysokoškolské vzdelanie niekedy ani nie je potrebné, ak majú študenti dostatočné znalosti zo strednej školy. Spomedzi aktuálne zverejnených ponúk na Profesia.sk z IT oblasti takmer polovica vyžaduje stredoškolské vzdelanie s maturitou, iba necelá tretina vysokoškolské prvého stupňa.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu