FOTO: V Gelnici konečne opravia cestu za kamenným mostom. Na poškodenom úseku bolo vidieť trhliny


FOTO: V Gelnici konečne opravia cestu za kamenným mostom. Na poškodenom úseku bolo vidieť trhliny
Galéria: 6 fotiek

Košický samosprávny kraj sa začal aktívne zaoberať opravou poškodeného úseku cesty číslo II/546 za kamenným mostom v meste Gelnica. Na približne 130 metrov dlhej časti cesty zaznamenali výrazné poklesy vozovky a krajnice, čo je patrné aj z viditeľných trhlín. Ide o hlavný príjazd do mesta, a tak je pre kraj dôležité čo najskoršie napravenie jeho stavu.

Odstránenie stromov a kríkov z priľahlého sedem metrov vysokého svahu bolo kľúčovým krokom pre začatie nevyhnutných opravných prác na ceste. Tiež bolo potrebné urobiť sanačné opatrenia, ktoré minimalizujú riziká, zvýšia bezpečnosť dopravy a umožnia plnohodnotné využívanie poškodenej komunikácie.


Práce budú prebiehať v dvoch fázach, pričom v prvej fáze sa budú venovať pravej časti vozovky, kde je naplánovaná sanácia zosuvu a odstránenie všetkých vrstiev komunikácie až po zemnú pláň. Následne sa zamerajú na stabilizáciu cesty pomocou novej opornej konštrukcie s kamenným obkladom. Po jej dokončení sa položia nové konštrukčné vrstvy vozovky.

Druhá fáza zahŕňa odstránenie opotrebovanej vrstvy vozovky v opačnom jazdnom pruhu a jej následné prekrytie novým obrusným materiálom.


Na celom úseku pribudnú zvodidlá v celkovej dĺžke 130 metrov. Na opravu mosta bolo z krajského rozpočtu ukrajoných takmer 800-tisíc eur. Práce by mali začať 2. apríla a zhotoviteľ sa zaviazal vykonať práce do 90 pracovných dní od prevzatia staveniska.


„Som rád, že Košický samosprávny kraj našiel peniaze na opravu tohto úseku a motoristi budú môcť cez Gelnicu prechádzať bezpečne. Zároveň by som všetkých rád poprosil, aby v čase rekonštrukcie boli trpezliví a ohľaduplní,“ uviedol primátor Gelnice Dušan Tomaško.

Počas stavebných prác bude zachovaný prejazd v jednom jazdnom pruhu pre nákladnú dopravu, pričom tá bude riadená semaforom. Osobná doprava bude odklonená cez mesto.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu