Biden plánuje zasiahnuť do predaja U. S. Steel Japoncom, obavy majú aj odbory. Je veľký obchod v ohrození?


Foto: Biden plánuje zasiahnuť do predaja U. S. Steel Japoncom, obavy majú aj odbory. Je veľký obchod v ohrození? Foto: U.S. Steel Košice (Facebook/Mesto Košice)

Do plánovanej kúpy americkej oceliarne U. S. Steel japonskou skupinou Nippon Steel sa chystá zasiahnuť prezident USA Joe Biden. Môže tým byť ohrozený obchod za takmer 15 miliárd dolárov. O aktualite informovali Financial Times

Rozhodnutie prezidenta ešte nebolo zverejnené, medzi zasvätenými sa však šepká o tom, že Biden má ohľadom predaja vážne obavy. Správa sa objavila krátko pred oficiálnou návštevou japonského premiéra v USA. Portál tvrdí, že japonská strana už bola s novými skutočnosťami oboznámená. 

Bidenovo konanie môže byť motivované blížiacimi sa prezidentskými voľbami, ktoré prebehnú v novembri 2024. Proti prevzatiu spoločnosti japonským koncernom sa totiž vyjadrilo združenie odborov a kritizuje ho aj prezidentský kandidát Donald Trump. Náhle odstúpenie od zmluvy by však mohlo naštrbiť vzťahy USA s Japonskom, pričom zahraničná politika je jednou z hlavných domén americkej hlavy štátu.


Akcie spoločnosti U. S. Steel sa po zverejnení plánovaných krokov podľa portálu hnonline.sk prepadli o 12 percent. Biely dom chce údajne v pripravovanom vyhlásení vyzvať na prešetrenie a skontrolovanie dohody. K afére sa pred týždňom vyjadril aj prezident odborárskeho združenia United Steelworkers David McCall, podľa ktorého sa mu Joe Biden zaručil, že dohliadne na ochranu pracovníkov, ako aj strategického oceľového priemyslu v krajine. 

Japonskú stranu vraj správy o reakciách z Washingtonu prekvapili a kúpy sa neplánujú vzdať, ani pokiaľ by Biden vyjadril nesúhlas. V prípade, keby dohodu na poslednú chvíľu úplne zrušil, by šlo o bezprecedentný krok. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu