Na Zemplíne sa vyskytla žltačka. V michalovskej nemocnici hospitalizovali trinásť osôb


Foto: Na Zemplíne sa vyskytla žltačka. V michalovskej nemocnici hospitalizovali trinásť osôb Foto: Ilustračné foto/Pixabayíééíp

Okresom Trebišov sa šíri vysoko infekčná žltačka. Regionálny úrad verejného zdravotníctva eviduje v Trebišove, Sečovciach, Zatíne a v Somore spolu sto chorých ľudí. V michalovskej nemocnici hospitalizovali už 13 pacientov.

„V súčasnosti je počasie pomerne teplé a prospieva šíreniu hepatitídy typu A viac ako zimné počasie. Je to ochorenie väčšinou v komunite s nízkym štandardom, čiže títo ľudia sa viacej zgrupujú na jednom dvore, a tým pádom dochádza k šíreniu ochorenia,“ vysvetlil prezident Slovenskej komory infektológov Pavol Jarčuška.


Najviac nakazenými sú deti od dvoch do 16 rokov. Hygienici predpokladajú, že chorých ešte pribudne. Aktívne sa vyhľadávujú osoby, ktoré boli v kontakte s nakazenými. „Pracujeme so Zdravými regiónmi, pomáhajú nám roznášať propagačné materiály v slovenčine, ale aj rómštine,“ povedal zástupca regionálnej hygieničky Ivan Petrovič pre RTVS. 

Starostu Sečovieč o prvých výskytoch žltačky informoval personál polikliniky. Informáciu ďalej posunul riaditeľom materských a základných škôl, kde začali robiť častejšie dezinfekcie a mesto nakúpilo dezinfekčné prostriedky. Školáci na východnom Slovensku majú tento týždeň prázdniny, ešte ale nie je zrejmé, či sa po nich do škôl vrátia. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu