V strede košického sídliska niekto vyrúbal strom. Jeho zvyšky našli v zaparkovanom aute


Foto: V strede košického sídliska niekto vyrúbal strom. Jeho zvyšky našli v zaparkovanom aute Foto: ilustračné/freepik.com

Na Bauerovej ulici v mestskej časti Košice - Sídlisko KVP došlo počas minulého týždňa k nelegálnemu vyrúbu stromu. Incident bol ohlásený na tiesňovú linku košickej Mestskej polície, čo vyvolalo rýchlu reakciu a vyslanie hliadky na miesto činu.

Policajti po príchode zistili, že zo stromu, ktorý tam niekedy stál, zostal už iba kmeň. Následne našli aj zvyšné časti stromu, avšak priamo v zaparkovanom aute. Polícii sa, našťastie, podarilo podozrivú osobu stotožniť v relatívne krátkom čase.

Mestská polícia rýchlo zasiahla po obdržaní hlásenia a na mieste činu zhromaždila dôležité dôkazy vrátane zvyškov stromu nájdených v osobnom vozidle. Tento prípad bol následne odovzdaný príslušným správnym orgánom na ďalšie konanie, pričom podozrivá osoba čelí obvineniam zo spáchania priestupku podľa zákona o ochrane prírody a krajiny.


Za neoprávnený výrub hrozí pokuta

Páchateľ si týmto skutkom navyše poriadne zavaril. V prípade porušenia zákona o ochrane prírody a krajiny hrozí za takýto čin nepovoleného výrubu sankcia, ktorá je pre fyzické osoby do výšky 9 958,17 eur a pre právnické do 33 193,91 eur.

Aj keď takéto vysoké pokuty sa v praxi úplne neudeľujú, okrem priestupkovej zodpovednosti môže byť páchateľ aj trestnoprávne stíhaní za spáchanie trestného činu porušovania ochrany rastlín a zvierat, trestného činu porušovania ochrany stromov a krov alebo trestného činu zneužívania vlastníctva.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu