Podvodníci na Vinted opäť dominujú. Pozor na falošné SMS správy a telefonáty zo zahraničia


Foto: Podvodníci na Vinted opäť dominujú. Pozor na falošné SMS správy a telefonáty zo zahraničia Foto: Ilustračné foto/Lenka Šamajová

Pokiaľ používate aplikáciu Vinted na predaj a kúpu oblečenia, zostaňte v strehu. Podvodníci na obľúbenej platforme opäť dominujú, pre tentokrát prostredníctvom falošných SMS správ a telefonátov. Upozornil na to vo svojom facebookovom príspevku redaktor televízie JOJ Juraj Hajdin.

Prvá podvodná praktika spočíva z SMS správy, ktorej odosielateľom má byť Vinted. Jej obsahom je 5-ciferný kód, ktorý sa zvykne posielať pri obnovovaní hesla. Po danom kroku nasleduje telefonát zo zahraničného čísla, kde automat žiada používateľov o zadanie bezpečnostného kódu. Ide o známe postupy na prelomenie účtov.

Zdroj: Facebook/Juraj Hajdin TV JOJ


V komentároch pod príspevkom sa pár ľudí priznalo, že sa tiež takmer stali obeťou daného podvodu. Jedna z používateliek dokonca tvrdí, že niečo podobné podvodníci skúšajú aj prostredníctvom aplikácie Messenger.

Už v minulosti boli zaznamenané viaceré podvody prostredníctvom aplikácie Vinted. Zväčša išlo o na prvý pohľad dôverné správy, ktorých cieľom bolo z ľudí vymámiť ich osobné údaje, ako e-mailovú adresu, telefónne číslo či údaje o platobnej karte. Upozorňuje na to aj samotný Vinted na svojej oficiálnej webovej stránke. Podvodníci zvykli vystupovať pod falošným menom a lokalitou, pričom ich správy obsahovali množstvo gramatických chýb.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu