Predával Mein Kampf na Bazoši, obrali ho o 10-tisíc eur. Podvodníci vylepšili starý trik


Foto: Predával Mein Kampf na Bazoši, obrali ho o 10-tisíc eur. Podvodníci vylepšili starý trik Foto: Ilustračné foto

Policajti na sociálnych sieťach opäť varujú pred starým známym trikom na vylákanie peňazí z predávajúcich na internetových bazároch. Podvodníci ho však vylepšili, aby pôsobili dôveryhodnejšie.

„V zásade ide o rovnaký modus operandi. Podvodník vás kontaktuje, že má záujem o tovar, ktorý predávate, a jediné, čo žiada, sú osobné údaje predávajúceho. Novinkou je, že podvodník vystupuje pod menom dôveryhodnej osoby, ako napríklad doktor,“ uvádza polícia.

Podvodníci sa v e-maile alebo sms správe podpíšu váženým titulom, menom a často pridajú aj názov svojej inštitúcie či adresu. Chcú tak navodiť dojem dôveryhodnosti a znížiť obavy predávajúcich.

Obeťou takéhoto podvodu sa nedávno stal aj muž, ktorý cez portál Bazos.sk ponúkal historické knihy vrátane známej Mein Kampf. Záujemca s ním komunikoval prirodzene, nenásilne a po dohode na cene sa opýtal, či môže balík odoslať kuriérskou spoločnosťou.



„Komunikovali sme cez whatsapp s normálnym číslom a fotkou. Krátko na to poslal link Packeta kuriéra, kam poukázal údajne prostriedky na prevzatie za zásielku. Ta webadresa vyzerala úplne normálne, klikol som na to, ocitol som sa v mojom rozhraní Tatra banky. To vyzeralo identicky, ako moje prostredie v Internetbankingu. Tam som sa prihlásil a vzápätí som zistil prostredníctvom smsky, že mi prostriedky odišli z osobného účtu,“ opísal svoju skúsenosť podvedený.

Okamžite kontaktoval infolinku Tatra Banky, aby mu zablokovala účet. Hoci ho najskôr uistili, že suma 5-tisíc eur odišla iba z jeho osobného účtu, neskôr zistil, že mu z kreditky zmizlo rovnaké množstvo peňazí. Platby sa, našťastie, podarilo zastaviť včas. Banka mu odporučila, aby podal trestné oznámenie.

Polícia mu od začiatku nedávala veľkú nádej, že sa podarí vypátrať páchateľa. Predávajúci zistil, že obe platby mali odísť na rovnaký účet vo Veľkej Británii, polícia však prípad po mesiaci odložila.

„Nikdy neposielajte údaje z vašej karty neznámej osobe. Emaily, ktoré vás chcú uchlácholiť tým, že k vám príde kuriér a nemusíte sa o nič starať, sú podvodné‼️“ zdôrazňujú policajti.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu