Košický samosprávny kraj pomohol už viac ako 3-tisíc Ukrajincom. Vzniká nové konzorcium


Foto: Košický samosprávny kraj pomohol už viac ako 3-tisíc Ukrajincom. Vzniká nové konzorcium Foto: Facebook/Košický samosprávny kraj

Integračné centrum Košického kraja, ktoré už poskytlo pomoc viac ako trom tisíckam ľudí, oznámilo pokračovanie svojej činnosti aj v tomto roku. Košický samosprávny kraj informoval na svojom webe, že centrum bude odteraz prevádzkovať nové konzorcium.

Tvoriť ho budú tri organizácie (z pôvodného počtu deväť), a to Človek v ohrození, Liga za ľudské práva a Mareena, ktorých doménou je pomoc so začleňovaním cudzincov do života v kraji či tvorba národných politík v tejto oblasti.


„Ďakujeme Nadácii DEDO za doterajšiu koordináciu a prevádzku Integračného centra Košického kraja. V roku 2024 budeme pomáhať ľuďom prichádzajúcim z Ukrajiny v užšom kruhu. Budeme sa snažiť, aby naša dlhoročná expertíza a skúsenosti prispeli k tomu, že noví obyvatelia Košického samosprávneho kraja budú mať aj naďalej k dispozícii kvalitné služby,“ uviedla za konzorcium organizácií Miroslava Mittelmannová, programová riaditeľka Ligy za ľudské práva.

Zdroj: Facebook/Integračné centrum Košického kraja. Інтеграційний центр Кошицького края

Integračné centrum vzniklo v nadväznosti na ruskú inváziu na Ukrajine v júni 2022, kedy sa spojilo niekoľko organizácií a združení, aby spoločnými silami pomohli tým, ktorí boli nútení opustiť svoje domovy, a efektívne reagovali na ich potreby. Odídencom a odídenkyniam, ktorí využili služby centra, bola uľahčená komunikácia s úradmi, orientácia v meste Košice, hľadanie zamestnania a boli im poskytnuté vzdelávacie, právne alebo psychologické služby.



„Ako koordinátorovi a jednému z iniciátorov myšlienky vzniku centra na pomoc Ukrajincom sa nám to podarilo pomerne dobre prepracovať a centrum uviesť do prevádzky. Za rok a pol sme pomohli viac ako 3-tisíc jednotlivcom, napríklad bývanie sme našli pre viac ako 300 rodín,“ hovorí Alena Vachnová z Nadácie DEDO, ktorá centrum viedla. 

Centrum sídli na Strojárenskej ulici v Košiciach, kde poskytuje služby počas pracovných dní v čase od 8:30 hod. do 12:00 hod. a v poobedňajších hodinách od 13:00 hod. do 16:00 hod. Viac informácií nájdete TU.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu