Košičania, máte doma tradičný recept, ktorý je vaším pokladom? Župa pripravuje unikátnu kuchárku


Foto: Košičania, máte doma tradičný recept, ktorý je vaším pokladom? Župa pripravuje unikátnu kuchárku Foto: kosiceregion.com

Kuľaša, perec, holubky či pirohy majú čestné miesta na stoloch východniarov už celé generácie. S obmenami ich tradične pripravujú na Gemeri, Spiši, Above aj Zemplíne. Župa sa ich rozhodla po prvý raz v histórii pozbierať.

Na svojom oficiálnom webe sa župa na obyvateľov Košíc a okolia obracia s výzvou, ktorá spojí tieto tradičné recepty v unikátnej kuchárskej knihe s názvom Sto chutí Košického kraja.

V roku 2024 oslávi župa 100. výročie svojho založenia, pri tejto príležitosti sme sa rozhodli zozbierať tradičné recepty, bez ktorých si stolovanie nevedia predstaviť východniari už generácie. Keďže doposiaľ takáto kuchárka v našich končinách nevyšla, kniha receptov Sto chutí Košického kraja bude prvou svojho druhu,“ uviedol predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.


Knihu Sto chutí Košického kraja slávnostne predstaví Košický samosprávny kraj v apríli počas Župných dní pri príležitosti 100. výročia založenia Košickej župy. Každý má možnosť prispieť svojím obľúbeným tradičným jedlom a nájsť v kuchárke svoje meno. Recepty môžete posielať do štvrtka 15. februára na adresu recepty@vucke.sk.

Potrebné je uviesť názov pokrmu, zoznam a množstvo potrebných ingrediencií aj presný návod na prípravu. Stručný popis tradície prípravy tohto jedla či fotografia jedla sú tiež vítané. Prihlásiť možno akýkoľvek recept – od tradičnej polievky cez hlavné jedlo až po dezert.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu